(096) 730-18-80

Як правильно викидати сміття і не засмічувати планету?

Як правильно викидати сміття і не засмічувати планету?

Запорукою чистоти в кожному місті та покращення екології є відповідальні відносини кожного мешканця зі сміттям та відходами, які накопичуються у процесі життєдіяльності. Для цього було на законодавчому рівні закріплено систему роздільного збору сміття, яка передбачає розміщення контейнерів для збору:

- змішаного сміття. Упаковки від продуктів, підгузки, упакування від сигарет та інші матеріали;

- паперу. Різна паперова продукція у сухому вигляді, у тому числі газети, журнали, коробки, листівки тощо;

- пластику. Порожні поліетиленові пляшки, каністри, тара від косметичних засобів;

- скло. Пляшки, банки та інші матеріали без етикеток.

Все більше людей розуміють важливість цих процесів і знають, як правильно викидати сміття, починають використовувати багаторазові сумки, посуд, збирають сміття в різні ємності та інше, проте роботи в цьому напрямку поки що недостатньо для ефективного вирішення проблеми, що виникла.

Як правильно викидати будівельне сміття?

Будівельне сміття відноситься до категорії найбільш поширених і багатьох цікавить як викидати будівельне сміття, що з'являється після капітального ремонту, заміни меблів та інших заходів, пов'язаних із проведенням ремонтних та інших робіт.

До категорії будівельних відходів належить:

- демонтована електропроводка;

- бита цегла та бетон;

- гіпсокартон;

- частини дерев'яних чи гіпсокартонних перегородок;

- штукатурка;

- старі шпалери та інші демонтовані матеріали.

Перш ніж викинути будівельне сміття, слід враховувати, що найчастіше малогабаритне сміття важке, тому потрібно підготувати відповідні міцні мішки або ємності.

Будівельні відходи не можна викидати у контейнери загального призначення, а також зливати у каналізацію. Він має бути відсортований, оскільки від цього залежить спосіб його утилізації. Це може бути поховання на спеціальних полігонах, компостування із попереднім вилученням цінних компонентів, спалювання та вторинне використання, що є найбільш екологічно виправданим та розумним способом утилізації.

Як правильно сортувати та викидати побутове сміття?

Для грамотної організації збору побутових відходів необхідно знати, яке сміття можна викидати і як його правильно відсортувати. Сортування сміття сьогодні – це необхідність, яка спричинена критичною кількістю відходів у навколишньому середовищі та внесок у цю роботу може зробити кожен.

Вдома процес організувати не складно, для цього необхідно підготувати ємності для роздільного збору різних видів відходів, наприклад, окремо збирати органічне сміття, пластик та картон чи скло.

Переробляти можна різні речі, у тому числі пластик, текстиль, електронні прилади, важливо тільки його правильно зібрати та передати організації, що займається його утилізацією, використовуючи урни для сортування сміття.

Важливо дотримуватися рекомендацій щодо сортування пластику, паперу, скла, металу, тому що переробці підлягає сухе і чисте сміття, без залишків органічних речовин.

Щоб правильно викидати великогабаритне сміття, необхідно знати, що для такої категорії відходів мають бути передбачені спеціальні майданчики з контейнерами підвищеної місткості. Його категорично забороняється залишати у місцях загального збору відходів, оскільки задіяна спеціальна техніка, призначена для перевезення такого вантажу.

Куди викидати небезпечні відходи?

Важливим залишається питання, куди викинути сміття із вмістом небезпечних речовин, що знаходяться в батареях, люмінесцентних лампах, ртутних градусниках та інших матеріалах. При попаданні таких предметів у звичайне сміття є ймовірність витоку небезпечних компонентів та попадання їх у навколишнє середовище. Навіть невелика кількість елементів із вмістом небезпечних відходів може отруїти воду у водоймі чи ґрунт.

Тому небезпечні відходи слід здавати окремо, для цього передбачені контейнери для небезпечних відходів, які забезпечують безпеку збирання та тимчасового зберігання сміття. Помимо відкладання небезпечних відходів у спеціальні контейнери, важливо пам'ятати про можливість рециклінгу деяких компонентів цих відходів.