(096) 730-18-80

Що таке рециклінг, і в чому його перевага

Що таке рециклінг, і в чому його перевага

Що таке рециклінг, і в чому його перевага

Рециклінг — один із варіантів переробки відходів. Він є одним із популярних методів утилізації сміття. Завдяки йому легше боротися зі збільшенням обсягу та кількості звалищ. Під зазначеним терміном розуміється застосування твердих комунальних відходів як вторинної сировини. До цього процесу входить сортування відходів, які неможливо використовувати надалі.

Зараз рециклінг — це важлива умова збереження довкілля. Завдяки такому процесу зменшується навантаження на природні ресурси. Процес можна застосувати до паперових виробів, металу, різних будматеріалів. Вартість готової продукції можна знизити за рахунок скорочення витрат на логістику — сировину не потрібно везти з іншого регіону або навіть країни.

Що підходить для рециклінгу

Для переробки підходять усі вироби, які не розкладаються швидко під впливом навколишнього середовища:

  1. банки зі скла та металу;
  2. пляшки;
  3. пластикові ємності, корпуси техніки.

Рециклювання можна також виконувати щодо паперових виробів, тканини. Зазвичай відходи діляться на такі підвиди:

  1. технологічні (брухт кольорових, чорних металів, залишки цегли, бетону, гумових покришок);
  2. біологічні (тканини з натуральних матеріалів, папір, дерево);
  3. що складаються з багатьох компонентів (побутова техніка, комп'ютери, телефони).

Врахуйте, що є матеріали, які не підлягають переробці. До їх числа входять свічки, засоби гігієни, пінопластова упаковка, шприци і ртутні термометри. Частину з них потрібно відправляти в контейнери для небезпечних відходів у процесі сортування і надалі проходити спеціальну утилізацію або переробку.

Технології рециклінгу

Наразі популярні такі технології рециклінгу:

  1. первинна;
  2. механічна;
  3. хімічна;
  4. інсинерація.

Кожен варіант застосуємо залежно від складу сміття.

Первинна переробка

Потрібна в разі роботи з однотипними матеріалами, де відсутні домішки, що заважають подальшому процесу. Подібні відходи можуть бути використані негайно як вторинна сировина.

Механічний рециклінг

Цей спосіб передбачає механічне дроблення, різання матеріалів. Механічний спосіб рекомендується для переробки металобрухту, деревини, пластикових, текстильних виробів. Головна умова — відсутність домішок.

Хімічний спосіб

Хімічний рециклінг відходів передбачає застосування реагентів, за допомогою яких обробляється вже відсортована вторсировина. Отримані речовини можуть застосовуватися для виробництва будівельних, композитних матеріалів. Цей варіант переробки потрібен для отримання вторинного пластику.

Спалювання

Інсинерація (піроліз) потрібна у випадках, коли інші способи неефективні, а відходи переробити не можна. Спалювання застосовується щодо промислових відходів. Воно швидко зменшує кількість сміття. Попутно можна використовувати теплову енергію для опалення приміщень.

Плюси рециклінгу

Правильна утилізація та рециклінг дають переваги:

  1. зменшення площі звалищ, використання вільної землі за іншим призначенням;
  2. економія енергії для транспортування ресурсів;
  3. збереження природних ресурсів;
  4. скорочення кількості викидів в атмосферу;
  5. розвиток галузей економіки, які отримують прибуток від переробки сміття;
  6. створення нових робочих місць;
  7. зниження вартості товарів.

Рециклінг відходів — це ефективний і дешевий спосіб отримання нових виробів різного призначення. Облаштування переробних заводів на території України допоможе послабити залежність від поставок з-за кордону і менше залежати від змін ціни на готову продукцію.

Як сприяти рециклінгу

Знаючи, що таке рециклінг відходів, є сенс побудувати заводи для перероблення сміття, за рахунок яких можна отримувати не тільки вторсировину, а й додаткову енергію. У населених пунктах потрібно встановлювати урни для сортування сміття, завдяки яким відходи доставлятимуться на заводи вже практично готовими до переробки одним із перелічених вище способів. Місцеві підприємства також можуть брати участь у програмах прийому вторинної сировини: макулатура, металобрухт, відпрацьовані елементи живлення.

Зберігаючи і вдосконалюючи існуючі системи рециклінгу, ми можемо допомогти зберегти навколишнє середовище для майбутніх поколінь. Крім будівництва заводів для переробки сміття і встановлення сміттєвих урн для сортування відходів, важливо також дотримуватися правил утилізації батарейок, ламп та побутових приладів.