(096) 730-18-80

Що не можна викидати в сміттєві баки

Що не можна викидати в сміттєві баки

Багатьох цікавить, що не можна викидати в сміттєві баки, щоб не нашкодити екологічній обстановці. Найочевидніше — батарейки, які на полігонах розкладаються, випускаючи в ґрунт і підземні води кадмій, ртуть, свинець, літій. Спалювати їх неприпустимо через небезпеку вибуху. Аналогічно відпрацьовані елементи живлення виділяють діоксини в атмосферу під час горіння. Компанія KF-Systems виробляє різні контейнери для збору сміття, включно з тим, що неприпустимо викидати з побутовим.

Яке сміття не можна викидати в контейнер

Насамперед потрібно розібратися з тим, що не можна викидати в сміттєвий контейнер за жодних обставин:

  • ртутні термометри. В одному градуснику міститься до 500 мг небезпечного металу. Шкідливі саме випаровування, здатні довго призводити до стомлюваності, головного болю без видимої причини.
  • балончики з-під аерозолів. Незалежно від призначення (дезодорант, освіжувач повітря, спрей) у них застосовано стиснений газ, здатний викликати загоряння. Таке трапляється в разі неповного спустошення ємності та викидання в сміття. Кидати у вогонь також не рекомендується через ймовірність гучного вибуху.
  • пакети з целофану. Пакети з магазинів, пакувальна плівка не повинні опинитися серед загального сміття. Подібні вироби стають часто причиною загибелі тварин, риби, забруднюють водойми через недобросовісну роботу деяких підприємців. Для пластику і подібних матеріалів передбачені урни для роздільного збору сміття.
  • медикаменти, добрива. Обидві категорії здатні нашкодити ґрунту, безпритульним тваринам при контакті. Таблетки потрібно здавати в спеціальний центр, звідки хімічні речовини не потрапляють у ґрунт або воду.

Також неприпустимо викидати побутову, комп'ютерну техніку. Крім пластику і текстоліту, в приладах застосовують ртуть, берилій, свинець, кадмій. У старих пристроях присутня невелика частка дорогоцінних металів. Холодильники, кондиціонери як холодоагент використовують фреон — газ, що завдає шкоди атмосфері під час контакту з ультрафіолетом внаслідок порушення герметичності. Знаючи, що буде, якщо викинути градусник у смітник, вам зрозуміло, що слід звернутися до альтернативних методів утилізації.

Яке сміття можна викидати тільки в спеціальні контейнери

Компанія KF-Systems пропонує придбати урни для сортування, роздільного збору відходів — скла, пластику, акумуляторів, використаних ламп. Решту можна поміщати в підземний сміттєвий контейнер. Особливу увагу приділіть люмінесцентним лампам, спіральним лампочкам, старим акумуляторам. АКБ слід утилізувати в разі нездатності тримати заряд, здуття корпусу.

За наявності можливості розділяйте папір, пластикові, скляні пляшки. Подібні контейнери присутні в усіх великих містах України. Урни типу "Сіті-лайт" підходять для утилізації дрібної електроніки, ртутних термометрів, АКБ, старих світлодіодних та інших типів ламп. Знаючи, яке сміття не можна викидати в контейнер, ви можете виконувати утилізацію відповідально, не шкодячи екологічній обстановці.