(096) 730-18-80

Маркування сміттєвих контейнерів за видами відходів

Маркування сміттєвих контейнерів за видами відходів

Система кольорового маркування сміттєвих контейнерів, якою сьогодні активно користуються в усьому світі, значно полегшує сортування сміття й зберігає довкілля завдяки повторному переробленню відходів. Але коли ж усе почалося і хто започаткував кольорові контейнери? 

Вперше кольорове кодування почали використовувати у Німеччині понад 30 років тому. Тоді країна відмовилась від відкритих полігонів і поклала відповідальність  за виготовлений продукт на виробників, а на подвір’ях будинків почали з’являтися різні кольори сміттєвих контейнерів.   

Щоразу кількість таких кольорових баків зростала, й сьогодні найбільше поширення отримали контейнери для роздільного сміття п’яти кольорів — жовтого, синього, зеленого, червоного та чорного. Яке ж саме сміття можна викидати у котрий із контейнерів? Почнемо з основ.

Сміттєві контейнери та види маркувань

У багатьох країнах світу система кольорового маркування сміттєвих контейнерів може дещо відрізнятися, тому кольори й призначення сміттєвих баків додатково краще уточнювати у місцевих екоініціатив. Кожен колір контейнера відповідає певному типу відходів. Часто також використовують знаки на баках для побутових відходів, як, наприклад, піктограми, які вказують на типи сміття, призначені для певних контейнерів. То що означають кольори контейнерів? 

Червоний

Спеціальні контейнери для сміття червоного кольору призначені для того, щоб безпечно утилізувати речовини, які можуть завдати шкоди навколишньому середовищу або здоров'ю людей. До червоних контейнерів можна викидати батарейки, фарби, термометри, лампи денного світла та інші подібні відходи. 

Синій

Сині та блакитні кольори баків для сміття призначені для збору паперу та картону. Туди можна викидати газети, журнали, книги, коробки, конверти та інші паперові вироби. Перед тим як викинути картон, його потрібно сплюснути, щоб займав менше місця. Варто також видалити будь-які пластикові вкладки або липкі стрічки з паперу та картону перед їхньою утилізацією.

Зелений

Зелені кольори контейнерів для відходів призначені для маркування вторинної сировини, як скло, пластик та метал. Викидати у зелену ємність для відходів  можна чисте та сухе скло, пластикові пляшки без кришок, а також консервні банки та інші металеві предмети. 

Жовтий

Жовтий колір контейнерів для сміття інформує про те, що такі баки призначені для вторинної сировини, зокрема пластику. Викидати туди можна пластикові стиснуті пляшки, упаковки та інші вироби з пластику, які підлягають переробці. Важливо очистити їх від залишків їжі та напоїв, щоб уникнути забруднення і забезпечити ефективну переробку.

Коричневий

Такі кольори сміттєвих баків призначені для збору органічних відходів, як залишки їжі, фруктові та овочеві шкірки, чайні пакетики та кавова гуща. Це зменшує кількість відходів, які потрапляють на звалища. З такого сміття можна виготовляти компост, що покращує родючість ґрунту.

Чорний

Чорний колір сміттєвих контейнерів вказує на його призначення для збору змішаного сміття, яке не підлягає переробці. До таких відходів належать поламані речі, зношений одяг та інше сміття, яке не можна використати повторно. Важливо розуміти, що до чорних контейнерів не можна викидати небезпечні відходи, такі як батарейки, лампочки та хімікати.

Що і в які контейнери викидати

У більшості міст виокремлюють сміттєві контейнери за кольорами для паперу, пластику, скла та змішаних відходів. Важливо не плутати їх і знати, яке сміття в який контейнер викидати.

Паперові відходи: це газети, журнали, коробки, конверти без пластикових віконець та інше. Все це має йти у спеціальний контейнер для паперу.

Пластикові відходи: це пластикові пляшки, контейнери для їжі, упаковки та інше. Пам'ятайте, що перед тим, як викинути пластиковий контейнер, його потрібно промити.

Скляні відходи: до цього типу належать скляні банки та пляшки. Як й у випадку з пластиком, перед викиданням скло потребує очищення.

Змішані відходи: сюди можна включати все інше, що не належить до перелічених категорій.

Що не можна викидати в сміттєві баки

Значення кольорів контейнерів для розділення сміття дуже важливе, проте   існують й певні види відходів, які не можна викидати в сміттєві баки, навіть у чорний контейнер для змішаних відходів. До таких відходів належать:

Ці види відходів необхідно збирати в окремі герметичні контейнери й утилізувати спеціальним чином. А краще звернутися до місцевої влади або компанії з вивезення відходів, щоб дізнатися про варіанти утилізації таких типів відходів.

Кольори контейнерів для розділення сміття це перший крок до зручного сортування й зменшення кількості відходів, що потрапляють на звалища. Крім того, можна використати й спеціальний розрахунок кількості сміттєвих контейнерів для житлових будинків, щоб сортування було ще ефективнішим. Звертайте увагу на маркування сміттєвих контейнерів і викидайте відходи в правильні сміттєві баки.