(096) 730-18-80

Вивезення будівельного сміття: як позбутися сміття після ремонту і ТПВ

Вивезення будівельного сміття: як позбутися сміття після ремонту і ТПВ

Якщо ви робили ремонт у своїй квартирі, будинку чи офісі, то вже знаєте, скільки будівельного сміття після нього залишається. Всі ці шматки гіпсокартону, плитки, шпалери, ламінат, дерево, метал і пластик займають багато місця й додають дискомфорту вам та оточенню. 

Тому важливо не тільки якнайшвидше позбутися цих відходів, а й зробити це правильно. 

Як позбутися будівельного сміття та чи можна викидати будівельне сміття — розповідаємо.

Що таке будівельне сміття

Не все сміття однакове, а тому винести у сміттєвий контейнер і забути — не варіант, якщо відходи будівельні. Загалом цей тим сміття характеризують як такий, що утворюється внаслідок будівництва, реконструкції, ремонту або демонтажу будинків і споруд. Таке сміття потрібно збирати окремо й розподіляти на чисте й забруднене.

Чисте будівельне сміття можна використати повторно або переробити на нові будівельні матеріали. Це, наприклад, цегла, камінь, бетон, кераміка, скло, деревина й подібні відходи.

Забруднене будівельне сміття — це відходи зі слідами від фарб, лаків, клеїв, масел чи розчинників. Таке сміття не можна використовувати повторно й воно потребує спеціальної утилізації. Це гіпсокартон, шпалери й інше.

Чи можна викидати будівельне сміття

Викидати будівельне сміття у сміттєві контейнери чи залишати його деінде аби якомога далі — неправильно й небезпечно. По-перше, ви порушуєте закон і ризикуєте отримати штраф або адміністративну відповідальність. По-друге, забруднюєте довкілля й створюєте проблеми для людей і тварин. 

Тож викидати будівельне сміття не вихід. Адже є кращий спосіб — утилізація чи перероблення.

Куди подіти будівельне сміття після ремонту

Є кілька варіантів, куди вивезти будівельне сміття й легально позбутися його після ремонту:

  1. здати в пункти приймання будівельного сміття і вторинної сировини. Це можна зробити, якщо ваше сміття чисте й підходить для перероблення. Наприклад, ви можете здати метал, пластик, скло, дерево тощо. Так ви не тільки позбудетеся сміття, а й отримаєте за нього гроші;
  2. замовити послугу вивезення ТПВ. Такий спосіб стане в пригоді, якщо ваші тверді побутові відходи забруднені та потребують спеціальної утилізації. Наприклад, ви можете замовити контейнер чи авто для вивезення сміття на спеціалізований полігон або завод для утилізації. Ви не тільки позбудетеся гори будівельних відходів, а й подбаєте про екологію;
  3. передати його іншим людям. Чудовий варіант, якщо ваше сміття корисне для когось іншого. Наприклад, ви можете подарувати або продати свої старі меблі, електроприлади, непотрібні речі з пластику, скла або дерева.

Як правильно упакувати будівельне сміття?

Перед тим, як утилізувати будівельне сміття, варто подбати про те, щоб воно було правильно упаковане. Це заощадить місце, час і гроші на транспортування, а також захистить сміття після ремонту від пошкодження або розсипання дорогою.

  • Розділіть сміття на фракції за матеріалом і станом. Наприклад, метал, пластик, скло, дерево, папір та інше, а також розділіть його на чисте й забруднене.
  • Стисніть сміття, зменште його об’єм наскільки це можливо — інструментами або руками. Наприклад, розбийте плитку, розріжте гіпсокартон, скрутіть шпалери.
  • Упакуйте сміття в ємності для відходів чи подібну надійну тару. Наприклад, використовуйте ящики, бочки, контейнери для сортування. Позначайте їх маркером або наклейками, щоб зрозуміти, що в них.
  • Складайте великогабаритне сміття, таке як двері, вікна, сантехніка, одне на одне й фіксуйте його стропами чи ременями.
  • Небезпечне сміття, як азбест, фарба, лак, розчинники, так само як і те, що не можна викидати в сміттєві баки, потребують спеціальної утилізації. Зверніться до спеціалізованих служб або пунктів приймання небезпечних відходів.

Як утилізувати будівельне сміття?

Правильна утилізація будівельного сміття — це не тільки обов'язок перед законом і природою, але й можливість зекономити гроші і час. 

  • Самостійно вивезти будівельне сміття на спеціальний полігон — найдешевший, але й найбільш трудомісткий спосіб. Потрібно мати власний транспорт, який витримає вагу та об'єм усього сміття, а також дотримуватися правил і графіку роботи полігону. Крім того, з вас можуть стягнути оплату за сміття.
  • Замовити вивезення сміття у спеціалізованої фірми — найзручніший, але й дорожчий спосіб. Вам не потрібно турбуватися про транспорт й утилізацію — все зробить професійна команда, яка і так знає, що таке будівельне сміття. Ви можете вибрати час і місце вивезення сміття, а також отримати документи, що підтверджують утилізацію.
  • Передати сміття на перероблення чи повторне використання — найбільш екологічний та економний спосіб. Ви можете позбутися сміття безкоштовно або навіть отримати за нього гроші, якщо воно придатне для перероблення чи повторного використання.

Штраф за будівельне сміття в Україні

За складання будівельного сміття на тротуарі, у дворі чи іншій непризначеній для нього території можна отримати штраф від 3400 до 17000 гривень за порушення закону про благоустрій. Тому краще позбуватися будівельного сміття законно.

  • Перед початком ремонту складіть план, куди викинути будівельне сміття. Визначте, скільки контейнерів вам потрібно, де ви зможете їх розмістити, яка фірма займатиметься перевезенням та утилізацією сміття й скільки це коштуватиме.
  •  Розділіть будівельні відходи на різні види: папір, пластик, метал, дерево, камінь, гіпсокартон, шпалери, кабель, сантехніка тощо.
  • Користуйтеся спеціальними контейнерами для будівельних відходів. Не залишайте сміття на муніципальних територіях.
  •  Звертайтеся тільки до легальних фірм, які мають ліцензію на перевезення та утилізацію будівельного сміття. Так ви знатимете, куди вивозять будівельне сміття. Пропозиції вивезти відходи за дешево або безоплатно можуть означати, що вони будуть незаконно вивалені в лісах або на берегах річок, що також загрожує штрафом від 8500 до 34000 гривень.

Вивезення будівельного сміття перестає бути головним болем, якщо діяти за планом і правилами. Тож краще дотримуватися порад і позбутися відходів без проблем і штрафів за будівельне сміття, але з користю для навколишнього середовища.