(096) 730-18-80

Розрахунок кількості сміттєвих контейнерів для житлового будинку

Розрахунок кількості сміттєвих контейнерів для житлового будинку

Кількість контейнерів для сміття на будинок в Україні

Ще перед введенням в експлуатацію тільки побудованого житлового будинку потрібно організувати збір і вивезення побутових відходів. Необхідно створити спеціальні контейнерні зони і визначитися з їх числом використовуваних сміттєзбірників. Кількість контейнерів для сміття на будинок в Україні розраховується ще на етапі проектування з урахуванням вимог СНиП. Будівельні норми і правила, зокрема, регламентують віддаленість місця для збору сміття від житлових будівель. Розрахунок кількості сміттєвих контейнерів для житлового будинку в Україні робиться комунальними службами. Норми для багатоповерхівок і заміських зон мають певні відмінності. Ми розглянемо в цій статті обидва варіанти.

Формула розрахунку кількості сміттєвих баків для будинку

У кожному населеному пункті є свої правила щодо обсягу накопичень ТПВ на кожного жителя. Виходячи з цього, визначаються норми по використанню певної кількості контейнерів і терміни їх вивезення.

Ось які дані потрібно зібрати, щоб дізнатися, скільки сміттєвих контейнерів повинно бути встановлено біля будинку:

1. кількість жителів, що користуються баками;

2. обсяг викидається кожним з них сміття, вимірюється в кубічних метрах, відповідає нормативу - усередненим показником накопичення відходів за рік;

3. період накопичення відходів в баках - залежить від періодичності вивозу сміття;

4. обсяг бака, запланованого для використання.

Потрібно також застосувати спеціальні коефіцієнти, які вводяться для обліку таких особливостей заповнення бака:

1. необхідність наповнення ємності не на 100%, до самого верху;

2. нерівномірність заповнення сміттєзбірника;

3. повторне наповнення контейнера ТПВ, які змітають з майданчика після вивезення основної частини відходів.

На базі цих значень і коефіцієнтів відбувається розрахунок кількості сміттєвих контейнерів для житлового будинку. В першу чергу потрібно визначити добовий обсяг накопичення відходів. Для цього використовується наступна формула:

С = (Р * N * Кн) / 365 (кубометрів / добу)

тут:

N - норма накопичення відходів на кожного мешканця в рік:

- в приватному секторі за відсутності каналізації - 2,0 кубометрів;

- в невпорядкованій житловому фонді - 1,5 кубометрів;

- в облаштованому - 1,32 кубометра;

Р - число жителів, що користуються баками;

Кн = 1,25 - цей коефіцієнт враховує нерівномірність накопичення сміття.

Далі розрахунок сміттєвих контейнерів виробляємо за формулою:

N = (С * Т * Кр) / (V * Кз) (шт.)

тут:

С - накопичення сміття за добу.

Т - максимальний термін накопичення, що дорівнює 3, оскільки згідно з нормами при температурі нижче +5 градусів ТПВ повинні вивозитися не рідше 1 разу на 3 дні.

Кр - це коефіцієнт, що враховує заповнюваність бака відходами, заметеними після вивантаження. Він дорівнює 1,05.

V - об'єм бака.

Кз - коефіцієнт заповнення контейнера, що враховує його наповнення тільки на ¾.

Чому важливо дотримуватися норм кількості сміттєвих баків?

Скільки сміттєвих контейнерів має бути у багатоповерхівок і у приватних будинків, визначається за однією і тією ж формулою. А ось правила, згідно з якими розміщуються ємності для сміття, в цих випадках різняться.

Вибір ділянки для них узгоджується з місцевими органами, уповноваженим архітектором і органами санітарно-епідемічного нагляду. Потім укладається договір зі спеціалізованими підприємствами, що забезпечують регулярний вивіз ТПВ. Яке має бути кількість сміттєвих баків на житловий будинок, розраховує будівельна організація при зведенні житлового будинку.

Правила обладнання місця для сміттєзбірників щодо багатоповерхових будівель:

1. Повинна бути обладнана спеціальна зона, яку піднімають на висоту до 20 см. Над основним покриттям, обов'язково асфальтують або бетонують.

2. Відстань від житла - в межах 20-100 м.

3. Зону огороджувальні з трьох сторін. Висота стін до 1,5 м.

4. На кожному дворі можна встановлювати від 2 до 5 сміттєзбірників. Точне число залежить від кількості проживаючих і середнього обсягу зібраного однією людиною відходів за рік.

5. Необхідно забезпечити вільний під'їзд спецтранспорту.

6. Якщо неможливо розташувати таку зону далеко від трас, тротуарів, клумб і дитячих / ігрових майданчиків, вибір конкретної локації повинен бути підтверджений спеціальною комісією.

На заході все більшого поширення набувають підземні сміттєві контейнери, що дозволяють комфортно обладнати дані зони. Але в наших умовах вони поки не отримали широкого поширення через відсутність транспорту зі спеціальними захватами для вилучення підземних ємностей.

У заміській місцевості розташування контейнерних майданчиків регламентується сільськими або селищними місцевими органами. При цьому враховуються такі вимоги:

1. Питання, скільки сміттєвих баків повинно бути у будинку, визначається відповідно до нормативів конкретного населеного пункту.

2. У разі, якщо поруч є річка, заповідник або ліс, при визначенні локації майданчика його потрібно узгодити з природоохоронними органами.

3. З боку залізничних колій або автостради має бути огорожа.

4. Відстань від залізниці - не менше 20 м.

5. Відстань від електростанції або газорозподільного вузла - не менше 9 м.

Вибір місця знаходження такого майданчика вимагає відповідального підходу. Відстань від житла стане причиною засмічення інших ділянок, тому що не всі будуть доносити відходи. Порушення інших вимог, можуть спровокувати небезпечні відхилення від гігієнічних норм, пожежі і навіть нещасні випадки.