(096) 730-18-80

Як утилізують пластик

Як утилізують пластик

Легкий, міцний, хімічно стійкий і відносно недорогий пластик тісно вжився з нами, і ще сотні років житиме на звалищах і дрейфуватиме в океанах.

У пластмас багато переваг перед іншими матеріалами, такими як дерево, метал і скло. Саме тому щорічно на планеті з'являється близько 300 мільйонів тонн нового пластику, а переробка пластикових відходів стає дедалі актуальнішою.

Загальне поняття про пластмаси

Пластмаса (пластик) це матеріал, який складається з макромолекулярних речовин — полімерів.

  1. Поліетилен (PE), використовують для пляшок, контейнерів і труб, а також в пакуванні та плівці.
  2. Поліпропілен (PP), використовують для побутових речей, пакування й текстильних виробів.
  3. Полівінілхлорид (PVC), застосовується у виробництві труб, кабелів, плівок і побутових речей.
  4. Поліетилентерефталат (PET), зазвичай використовують для виробництва пляшок і контейнерів для напоїв і харчових продуктів.
  5. Акрилонитрил-бутадієн-стирол (ABS) — для виробництва автомобільних деталей, іграшок та інших виробів. 

У кожного виду пластику — свої властивості та застосування, що визначають їхній попит в різних галузях і побутових цілях. 

Методи утилізації пластмас

Вибір методу утилізації пластмаси залежить від її типу, масштабу виробництва та екологічних обмежень. 

Рециклінг — це перероблення пластмасових відходів у нові продукти. Цей метод вважається найкращим способом утилізації пластикового сміття, що потрапляє на сміттєзвалища та в навколишнє середовище. 

Спалювання — утилізація пластмас у печі при високій температурі. Спалювання генерує тепло, яке можна використовувати для виробництва електроенергії, але також і виділяє шкідливі гази в атмосферу.

Знищення — це подрібнення й закопування пластмас на сміттєзвалищах. Цей метод утилізації не зменшує кількість пластику, а тому — найменш бажаний. 

Методики перероблення пластикових відходів

Методики утилізації пластикових відходів — це структуровані стратегії та плани дій, розроблені для того, щоб роздільний збір сміття та оброблення пластикових відходів були ефективними: 

  1. сортування пластику за кольором чи прозорістю, зокрема в урни для сортування або склопластикові контейнери компанії KF-Systems, допоможе комфортно розділити різні види пластику з різними властивостями для різних методів обробки; 
  2. видалення зайвих часток, таких як металеві предмети, папір, скло та інші сторонні матеріали, підвищує якість переробленого пластику; 
  3. подрібнення і миття сировини, яку потім спрямовують на механічне або хімічне перероблення, оптимізовує сам процес утилізації. 

Способи утилізації пластмаси

Перероблення пластикових відходів — це процес перетворення їх на вторинну сировину. Є два основних методи утилізації пластикових відходів: механічне й хімічне перероблення. 

  1. При механічному переробленні пластикові відходи подрібнюють, миють і плавлять, щоб отримати гранули для виготовлення нових пластикових виробів. Цей метод перероблення відносно простий та економічний, тому й найпоширеніший. 
  2. Хімічне перероблення — це процес розщеплення пластикових відходів на компоненти, які можна використовувати для нових пластмасових виробів або інших продуктів. Цей метод дорожчий, але він може переробити й ті пластмаси, які не подужає механічне перероблення.

Для деяких видів пластмас, таких як полістирол, поліетилен, поліпропілен, підходить механічна утилізація. Для інших видів, як полікарбонат, поліетилентерефталат, полівінілхлорид — найкраща хімічна утилізація.

Обладнання для утилізації пластмаси

Для утилізації пластмас використовують спеціальне обладнання, яке залежить від обраного методу утилізації. 

  1. Для механічної утилізації застосовують дробарки, подрібнювачі, преси. 
  2. Для хімічної — установки для спалювання, піролізу та гідролізу. 
  3. Для біологічної утилізації (окремі види пластику) використовують установки для компостування та біорозкладання.

Проблема забруднення довкілля пластиком поглиблюється, й утилізація пластмас — поки що єдиний шанс зберегти природні ресурси. Але будь-яка утилізація починається з правильного сортування пластику в окремі смітники й контейнери, і кожен може почати її вже зараз.