(096) 730-18-80

Як правильно утилізувати та сортувати пластик?

Як правильно утилізувати та сортувати пластик?

Утилізація та сортування пластику є ключовими аспектами екологічної відповідальності сучасного суспільства. Правильне використання цих методів допомагає зберегти навколишнє середовище та зменшити негативний вплив пластику на природу. І одним із завдань, яке не можна обходити стороною, є утилізація пластику.

Для розкладання цього матеріалу потрібно від сотні до 400 років. Далеко не факт, що в найближчі кілька поколінь одна пляшка розпадеться. Спалювання також не є правильним виходом – під час горіння виділяються токсичні речовини, які вдихають вкрай небезпечно. Єдиний правильний вибір – утилізація пластикових відходів у спеціалізованих пунктах, де є обладнання для виконання відповідних завдань.

Щодня споживачами використовується п'ять видів пластику, що є твердою упаковкою, пакети для соків. Сюди входять кришки, плівка. В Україні вже формально діє закон «про відходи», але правильний збір та сортування забезпечується лише зараз. Контейнери для сортування сміття є у великих містах, а в інших населених пунктах мало хто чув про подібні конструкції.

Чому потрібно сортувати пластик?

Перша причина для того, щоб сортувати пластикові відходи – це можливість повторного використання відпрацьованого пластику інших виробах. Для цього обов'язково розподіл. Це пояснюється кількома факторами:

- кожен вид пластику має різні умови переробки (температура дії);

- для окремих типів пластику переробні заводи можуть бути у різних місцях;

- виключення токсичних виділень під час обробки на заводі.

Як правильно сортувати пластик? Для цього можуть використовуватися контейнери різних кольорів, з позначеннями. Це дасть змогу фахівцям вивозити відходи тільки того типу, який їм потрібен. Самостійне сортування сміття допоможе підприємствам у переробці, а при здачі можна отримати більше. У результаті переробки виключається потреба у використанні нової сировини, що знижує навантаження на навколишнє середовище.

Маркування пластику

Розібравшись з метою правильної утилізації, необхідно виділити види пластику для сортування. Різні вироби та пакування товарів позначені на видному місці. Вони дозволяють надіслати відходи в правильний контейнер. Позначається все трикутником, зібраним зі стрілок. Усередині – цифра, за якою і різняться види відходів:

1. PETE – поліетилентерефталат;

2. HDPE, PEHD – високощільний поліетилен;

3. PVC – полівінілхлорид;

4. PEBD, LDPE – низькощільний поліетилен;

5. PP – поліпропілен;

6. PS – полістирол;

7. OTHER – інші типи пластику.

ПЕТ сміття приймає більшість підприємств. Сюди входять перші два типи. Упаковка техніки, пляшки з-під молока, води, соків, ємності для побутової хімії. Також можна здавати на переробку харчову плівку, пакети, шприци, харчові контейнери, канцтовари, одноразовий посуд. Зверніть увагу, що вироби, промарковані цифрами 4, 5 та 6, не приймаються кожним пунктом.

Знайти маркування легко – воно вказується у нижній частині упаковки, на етикетці. Підготувати відходи до здачі можна шляхом зняття всіх кришок, дозаторів, наклейок. Рекомендується відмити, зменшити обсяг (зім'яти, пом'яти).

Перелік полімерів, які не підходять для переробки

Вивчивши, що відноситься до пластикових відходів, можна перейти до виділення виробів, які взагалі не приймаються:

- непрозорі PET пляшки чорного, жовтого, білого кольору;

- часто можна отримати відмову під час здачі ПВХ виробів. Вони міститься хлор;

- вироби без маркування;

- тара, в якій зберігалися жирні продукти, олія. Вироби повинні бути піддані очищенню перед здаванням.

Полівінілхлорид та вироби з цифрою 7 необхідно відправляти у загальне сміття. Поки що не розроблені безпечні та дешеві методи утилізації всіх різновидів пластику.

Які контейнери для сміття можна використовувати для збирання пластику?

Компанія «KF Systems» пропонує власні рішення для сортування та утилізації пластикового сміття. Серед них виділяються урни для сортування сміття, які встановлюються у громадських місцях. Там чітко зазначено, куди викидати пластик. Це може бути відповідний напис, а також колір. Доступні конструкції з попільничкою та без неї. Серед переваг продукції «KF Systems» можна виділити:

- простота у використанні. Всередину зручно викидати сміття, а витягувати його також легко при необхідності вивезти для подальшої переробки;

- міцність та довговічність. Вироби витримують вплив вологи, спеки, вітру;

- естетичний дизайн. Контейнери вписуються в будь-який тип ландшафту, не займаючи дуже багато місця.

Також є підземні контейнери для сміття, що дозволяють збирати відходи, не створюючи навколо несприятливої ​​обстановки. Зверху знаходиться лише невелика частина конструкції, якою надходить сміття. Сортування пластику для переробки дозволить очистити вулиці, усунути проблеми з нестачею тари.

Утилізація та сортування пластику – це не лише екологічно важливі процеси, але й дієві способи зменшення негативного впливу нашої діяльності на навколишнє середовище. Шлях до сталого майбутнього починається з наших щоденних дій, і правильне використання та переробка пластику – це крок у правильному напрямку. Будьмо відповідальними громадянами та покладемо належну увагу на сортування та утилізацію пластикових відходів, щоб зберегти наше середовище для майбутніх поколінь.