(096) 730-18-80

Як правильно утилізувати та переробляти батарейки?

Як правильно утилізувати та переробляти батарейки?

У сучасних умовах життя утилізація батарей та інших джерел постійного струму — вимушена потреба. Сьогодні гальванічні елементи широко використовуються як у побутових, так і виробничих цілях. Вони входять до складу дитячих іграшок, годинників, електричних інструментів, а також іншої малогабаритної техніки. Однак згодом будь-яке джерело електроживлення виробляє власний ресурс, що вимагає своєчасної заміни. У такому разі у відповідальних споживачів виникає логічне питання, куди викидати використані батареї?

Залишати їх на зберігання у домашньому контейнері, разом з іншими відходами, категорично не рекомендується. Про це свідчить символ перекресленого двома лініями бака, зображений на корпусі виробу. Фахівці екологи заявляють, що відправити батареї на переробку без шкоди здоров'ю або навколишньому середовищу можна і для цього доцільно задіяти спеціальні урни для сортування сміття.

Куди правильно викидати використані батареї?

Батарейки є хімічними пристроями, які продукують електроенергію внаслідок запуску цілого комплексу реакцій. Запобігти небажаним наслідкам деструкції оболонки одиночних гальванічних елементів допоможе тільки правильна утилізація батарейок. Такі вироби не лише вибухонебезпечні, а ще й токсичні. Вони містять у собі безліч отруйних металів: від нікелю, свинцю та ртуті до кадмію, цинку та лугу. В нормальних умовах всі шкідливі речовини законсервовані в корпусі елемента живлення, а тому вони не загрожують живим організмам.

Однак нерідко технологія утилізації батарейок не дотримується, і пристрій замість того, щоб відправитися в пункт переробки, потрапляє на смітник або сміттєспалювальний завод. У першому випадку вплив агресивних факторів довкілля призводить до руйнування цілісності оболонки хімічного продукту. Тяжкі метали проникають у землю (площа забруднення однією пальчиковою батареєю становить від 20 кв.м.), а потім через ґрунтові води у водоймища загальнодержавного значення. Другий сценарій не менш катастрофічний — якщо виріб розплавити, токсини потраплять в атмосферу.

Позбавлятися від відпрацьованих пристроїв потрібно дотримуючись базових правил утилізації батарейок. У домашніх умовах такі пристрої повинні зберігатися в окремих закритих ємностях. Коли тара заповнюється до країв, її внутрішній вміст відносять до спеціальних пунктів прийому. Знайти найближче відділення у своєму місті нескладно, для реалізації задуманих намірів достатньо скористатися «Списком пункту прийому використаних батарейок», що відкривається через гугл-карту.

Нерідко біля великих торгових центрів або в житлових кварталах поруч із баками для селективного збору сміття встановлюють урни Сіті Лайт. Спеціальне сховище вигідно відрізняється такими характеристиками.

1. акуратні візуально, але місткі;

2. багатофункціональні: призначені під складування найрізноманітніших джерел енергії (ламп, акумуляторів тощо), а також малогабаритної електроніки, медичних препаратів із терміном придатності, що минув, і термометрів;

3. органічно вписуються в загальний екстер'єр, можуть задіятися як рекламний банер.

Як відбувається переробка використаних батарей?

Переробка батарей - це трудомістке і кропітке заняття, яке потребує методичності та організованості. Саме тому міська влада вважає за краще укладати угоди зі спеціалізованими компаніями, які мають ліцензії, що підтверджують їх компетенції, а також усім необхідним обладнанням.

Незважаючи на те, що насправді процедура переробки вимагає особливої ​​підготовки, відповідь на питання, як утилізуються батарейки надзвичайно проста — за допомогою високотехнічного інструментарію (нерідко задіють сильний магніт) металева оболонка виробу подрібнюється, а вміст усередині компонентів розфасовується за класами для отримання вторинної сировини. Людська праця не залучається, операцію повністю механізовано за рахунок високих ризиків.