(096) 730-18-80

Як правильно обладнати контейнерні майданчики для сміття?

Як правильно обладнати контейнерні майданчики для сміття?

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, середньостатистичний городянин щодня залишає після себе приблизно 3 кг відхідного матеріалу: від скла та картону, до харчових продуктів та електроніки. З урахуванням того, що показник споживання з роками тільки зростає, у найближчому майбутньому, ймовірно, доведеться очікувати на збільшення «сміттєвих полігонів». Сьогодні питання як захистити сміттєві баки від зони суспільного значення, а також грамотно перетворити земельну ділянку навколо них, є дуже актуальним як для міської влади, так і для працівників комунальної служби, власників бізнесу та особистих садиб.

Компанія KF-Systems виробляє високотехнічні баки для сортування сміття варіативної форми та конструкційного пристрою. Кваліфіковані співробітники шукають індивідуальний підхід до кожного замовника, враховують його коментарі та побажання насамперед.

Особливості облаштування сміттєвих майданчиків

Стандартно оформлення контейнерних майданчиків здійснюється трьома доступними способами. Залежно від архітектурної будови композиції бувають:

1. відкриті: найдешевший, тому поширений варіант. Застосовувати вмістилища цього виду за умов сучасного життя стає дедалі недоцільно: через сильний вітер чи втручання тварин нечистоти виявляються розкиданими у окрузі. Саме тому комунальникам все частіше доводиться замислюватися над тим, як закрити сміттєві баки;

2. закриті: обладнані дахом, захисною огорожею та дверима. Вони зручні в експлуатації, довговічні та зносостійкі;

3. підземні: найбільш практичне та функціональне вирішення проблеми утилізації використаної сировини. Сміттєкопичувач вкопують у ґрунт. Наміряючись викинути фантик або пакет, людина контактує зі сміттєприймачем, прямого доступу до відходів, що перегнивають (відповідно неприємному запаху і мікробам) він не має.

Відповідно до чинних санітарно-гігієнічних норм, облаштування майданчиків ТПВ (тобто твердих побутових відходів) має бути здійснене відповідно до таких вимог:

1. територію, де розташовані резервуари, потрібно огородити хоча б із трьох сторін парканом заввишки щонайменше 1–1,5 м. Її основа заливається бетоном чи асфальтом на висоту 10-20 див від рівня землі;

2. за законом розміри та норми контейнерних платформ для сміття визначають, відштовхуючись від кількості людей, що проживають у прилеглих будинках (монтують від 3 до 5 штук);

3. сміттєзбірники ставлять на відстані, як мінімум 20 м. від будь-яких об'єктів і споруд спортивного, культурно-розважального типу, але не далі, ніж 100 метрів від них. На додачу простір по всьому периметру обгороджують бордюром або чагарниками;

4. надзвичайно важливо, щоб сміттєвоз міг безперешкодно під'їжджати до резервуарів для розвантаження (залишки вивозяться щодня, а дезінфекція судин спеціальними засобами проводиться не рідше, ніж один раз на 10 днів).

Обладнання контейнерного майданчика та підтримання чистоти на його околицях покладено на плечі власника земельної ділянки, на якій розташовується конструкція. Баки дозволено використовувати різні, головне вчасно їх ремонтувати, фарбувати та чистити, а також стежити, щоб кожен із них був помічений відповідним маркуванням під конкретний тип відходів.

Приклади якісного оформлення майданчиків ТПВ

Основну увагу світове співтовариство привертає до боротьби з екологічними проблемами, тому практично скрізь законодавство переглядають на користь селективного ресайклінгу.

1. у Великій Британії у кожного другого домовласника поруч із маєтком стоять приватні пункти здачі сміття. Сучасні сміттєсховища оснащені електронними чіпами, які зчитують інформацію про викинутий виріб. За порушення правил громадянин отримує штраф у розмірі від тисячі фунтів.

2. у Німеччині також прийнято здавати непотрібні речі окремо. Резервуари спустошують вибірково, наприклад, папір вивозять 1 раз на тиждень, а пластик 2. Сміттєприймальні станції зазвичай обгороджені зеленими насадженнями, що знаходяться недалеко від житлових приміщень.

3. у багатьох українських містах порядок організації сміттєзбірних комплексів активно переглядається. Нерідко на вулицях обласних центрів можна зустріти обгороджені платформи. Особливо приємно, що в більшості випадків на тарі присутні підказки, щоб населення не плуталося під час сортування.

Фахівці рекомендують використовувати ємності, виготовлені з пластику. Вони легші за металеві аналоги, не схильні до корозії і стійкі перед іншими агресивними факторами зовнішнього середовища. Щоб придбати високоякісні сміттєприймачі, які прослужать жоден рік, потрібно замовляти виготовлення сміттєвих контейнерів у перевірених виробників.

Зв'язок між обладнанням контейнерних майданчиків для сміття та вибором сміттєвих урн у ландшафтному дизайні можна встановити через акцент на естетичний та функціональний аспект обох аспектів. Вибір відповідних сміттєвих урн в ландшафтному дизайні допомагає створити гармонійне середовище, а правильне обладнання контейнерних майданчиків для сміття забезпечує їх ефективне функціонування. Для більшої інформації про види сміттєвих урн, які підходять для ландшафтного дизайну, дивіться нашу статтю Які види сміттєвих урн можуть вписатися в ландшафтний дизайн?