(096) 730-18-80

Які види сміттєвих урн можуть вписатися в ландшафтний дизайн?

Які види сміттєвих урн можуть вписатися в ландшафтний дизайн?

Вуличні урни можуть стати не тільки функціональним, а й декоративним елементом міської інфраструктури. Для цього важливо вибрати урну, яка буде відповідати стилю та довколишній архітектурі.

Наприклад, атмосферу локації з історичними будівлями доповнять урни з каменю, граніту чи бронзи. А для сучасної міської архітектури підійдуть лаконічні контейнери для збору сміття з металу, пластику або скла.

Якими бувають різновиди вуличних урн і як правильно їх обирати?

Особливості вуличних урн

Як невіддільна частина будь-якого міста, вуличні урни бувають різних видів, розмірів і матеріалів.

Одна з основних особливостей вуличних урн — це їхня міцність. Вони мають бути стійкими до зовнішніх впливів, таких як дощ, сніг, вітер і механічні пошкодження.

Іншою важливою особливістю є їхня місткість. Урни повинні мати достатній об'єм, щоб вмістити все сміття, зібране впродовж дня.

Вуличні урни також мають бути зручними у використанні та легко очищатися. І, нарешті, — естетичними й відповідати загальному міському стилю.

З яких матеріалів бувають вуличні урни?

Матеріали вуличних урн можуть бути найрізноманітнішими, включаючи метал, пластик, бетон і дерево. Вибір матеріалу для вуличних урн залежить від багатьох чинників, таких як функціональність, естетика, місце розташування і бюджет.

Металеві урни

Такі урни популярні через свою міцність, довговічність і стійкість до погодних умов і вандалізму.

Металеві урни виготовляють з різних видів металу, таких як нержавіюча сталь, оцинкований метал, — дуже міцних і витривалих у вуличних умовах. Щоб запобігти корозії, багато металевих урн обробляють порошковою фарбою або гальванічним оцинкуванням. Це допомагає зберегти їхню зовнішню якість і довговічність.

Металеві урни виготовляють з різним дизайном і розміром, їх часто встановлюють у громадських місцях, як парки, набережні, торговельні центри, бізнес-комплекси та багатоквартирні будинки. Зазвичай догляд за такими урнами обмежується регулярним чищенням і перевіркою на корозію.

Бетонні урни

Один із найміцніших і найвитриваліших типів урн, які використовують в міському доброустрої та громадських місцях.

Бетонні урни виготовляють із міцного бетону та залізобетону, тому вони стійкі до погодних умов і вандалізму та можуть функціонувати протягом багатьох років без значного зносу.

Бетонні урни бувають різних розмірів і форм: у вигляді циліндра, конуса, прямокутника або квадрата з різноманітним дизайном і декоративними вставками. Вони стійкі до корозії й будуть гарним вибором для регіонів з вологим кліматом. Догляд складається з чищення від сміття і регулярної перевірки на наявність пошкоджень.

Дерев'яні урни

Ці урни мають низку переваг перед урнами з інших матеріалів. Вони екологічні, міцні та довговічні. Дерев'яні урни, виготовлені з якісних матеріалів й оброблені спеціальними захисними речовинами, можуть функціонувати довгі роки.

Крім того, дерев'яні урни відрізняються естетикою. Вони можуть бути виконані в різних стилях: прямокутні, круглі, з підсвічуванням для гармонійного поєднання з будь-яким ландшафтом.

Дерев'яні урни потребують постійного догляду. Їх необхідно очищати від сміття і бруду, а також обробляти захисними речовинами, щоб уникнути гниття й розтріскування.

Вони дорожчі, ніж урни з інших матеріалів, і менш стійкі до механічних пошкоджень. Тому можуть стати ідеальним рішенням для місць із підвищеною естетичною цінністю та екологічною чутливістю.

Різновиди вуличних урн

Існує багато різновидів вуличних контейнерів для сміття. Особливості вуличних урн спеціально продумані й розроблені для різних потреб та умов використання. Один з аспектів вибору включає тип сміттєвого контейнера, наприклад стаціонарні сміттєзбірники або антивандальні сміттєзбірники.

Стаціонарні урни

Встановлюють на одному місці й зазвичай виготовляють з міцних матеріалів, таких як бетон, метал або камінь. Вони можуть бути як компактними, так і габаритними, залежно від очікуваної кількості сміття. Стаціонарні урни застосовують у найбільш людних місцях, таких як парки, сквери, вокзали тощо.

Різноманітний дизайн стаціонарних урн вигідно інтегрується у довкілля. А це важливо для збереження естетики будь-якої локації.

Антивандальні урни

Такі урни спроєктовані та виготовлені з міцних матеріалів і спеціальних конструкцій — антивандальних кріплень і замків.

Антивандальні урни зазвичай мають більшу місткість для сміття та ефективну систему вивантаження сміття в контейнери.

Такі урни часто встановлюють у громадських місцях з великою кількістю відвідувачів.

Урни з попільничкою

Об'єднують у собі контейнер для сміття і попільнички для недопалків. Попільничка зазвичай розташована з самого верху й може бути виготовлена з металу чи іншого вогнетривкого матеріалу.

Большість урн обладнані висувними відрами, які спрощують очищення та обслуговування.

Урни з попільничкою можуть мати різний дизайн, від сучасного до класичного. Їхній розмір варіюється від компактних моделей для вуличних кафе до великих сміттєзбірників для публічних місць. Вони також популярні на терасах ресторанів.

Урни з кришкою

Підтримують чистоту в громадських місцях і захищають від впливу опадів і вітру.

Урни з кришкою мають міцний корпус, зазвичай виготовлений з металу або пластику. Кришка урни може бути фіксованою або рухомою. Рухома кришка зазвичай обладнана механізмом для відкривання і закривання, що захищає від тварин, стороннього доступу і неприємного запаху.

Перекидні урни

Оснащені механізмом — пружинним, рухомим чи іншим, — який дає їм змогу гойдатися під натиском. Ці урни більш гігієнічні, адже не потребують контакту рук зі сміттям.

Механізм перекидання захищає сміття від доступу птахів, кішок та інших тварин. Перекидні урни можуть мати різний дизайн, але часто вони дуже стильні й сучасні.

Розмір урн може варіюватися від невеликих моделей для тротуарів до більших сміттєзбірників для парків і скверів.

Навісні урни

Спеціальні урни, що кріпляться до стін чи опор будівель, конструкцій або інших об'єктів. Декоративний інтерфейс і зручна висота для перехожих додають такій урні комфорту і стилю.

Навісні урни зазвичай оснащені внутрішніми контейнерами або гачками для сміттєвих мішків. Це полегшує збір сміття і забезпечує чистоту.

Урни зі знімним контейнером

Тип урн, у яких контейнер для сміття можна легко вийняти й спорожнити. Зазвичай це металева або пластикова конструкція, яка слугує оболонкою для сміттєзбірника.

Деякі урни зі знімним контейнером розроблені для використання в спеціалізованому транспорті для збору сміття.

Знімні контейнери дають змогу оперативно спорожняти сміттєві баки, не піднімаючи важких конструкцій. Урни зі знімними контейнерами широко використовують в комерційних, міських і промислових об'єктах.

Вуличні урни — це не просто контейнери для сміття, а важливий елемент будь-якого міського середовища зі своїми особливостями для будь-яких потреб і ландшафтів.