(096) 730-18-80

Як підготувати сільськогосподарську техніку до зими?

Як підготувати сільськогосподарську техніку до зими?

Консервація техніки на зиму необхідна більшості сільськогосподарських машин. Такий захід у поєднанні з правильним доглядом дозволить зберегти свою техніку та її експлуатаційні властивості набагато довше відведеного їй терміну. У грамотній підготовці до зимового зберігання потребують такі види:

  1. всі різновиди комбайнів;
  2. культиватори та зернові сівалки;
  3. прес-підбирачі;
  4. самохідні косарки.

Вся ця сільгосптехніка відрізняється сезонним застосуванням. Цілий рік можуть використовуватися трактори та причепи, але і для них потрібні планові ТО, а також періодична (кожен рік) діагностика. У цій статті ми розглянемо докладніше, як проводиться підготовка сільгосптехніки до зими, та які заходи включає цей процес.

Обов'язкові заходи щодо підготовки агротехніки до зимівлі

Консервація техніки включає повний техогляд. Також оцінюються майбутні витрати на запчастини та паливно-мастильні матеріали. За наявності посади механіка це завдання виконує він. В інших випадках турботи покладаються на фермера або як послугу їх виконує сервісний центр.

Підготовка агротехніки до зими включає наступні дії:

  1. Корпус із колесами очищаються механічним способом. Так видаляються зовнішні забруднення: сліди пального, олія та пил.
  2. Дезінфікуються вузли механізму.
  3. Машини та навісне обладнання миються з подальшим просушуванням.
  4. Незабарвлені частини покриваються спеціальними антикорозійними сумішами. Так вони захищаються від дії вологи, перепаду температур та інших несприятливих факторів під час зберігання. Для цього можуть використовуватися тонкоплівкові або воскові суміші, смола, гарматне сало.

Також консервація сільськогосподарської техніки супроводжується:

  1. заміною витратних матеріалів та (при певному ступені зносу) окремих вузлів;
  2. оглядом шасі;
  3. оцінкою якості олії та фільтрів;
  4. ревізією двигуна.

Потім займаються електрообладнанням, яким оснащена техніка. З неї знімаються акумулятори, які повинні зберігатися у відповідних умовах за кімнатної температури. Такі ж умови повинні дотримуватися при зберіганні ланцюгів, ременів, інших знімних елементів і схильних до швидкого руйнування деталей.

Поради щодо зберігання сільгосптехніки взимку

Насамкінець наведемо практичні поради від фахівців. 

  1. Обов'язково залишайте повний бак пального. Інакше на стінках бака, що не контактують із паливом, з'явиться конденсат. Потрапляння води до паливної системи призводить до поломок. Ми виконуємо ремонт сільгосптехніки та тракторів, і повірте – у нас є досвід подібних випадків.
  2. Роботи з підготовки до зберігання, наприклад, консервація мотоблока на зиму, передбачають не тільки очищення та захист від корозії, але й мастило всіх вузлів.
  3. Перед зняттям акумулятора потрібно повністю зарядити.
  4. Компресор потребує мастила. Періодично запускайте кондиціонер, щоб на компресорі не з'явився конденсат. Без періодичної вентиляції при першому запуску його може заклинити.
  5. Правильна підготовка сільгосптехніки до зими передбачає постановку рами на спеціальні підпірки. Це робиться для того, щоб не скривилися покришки коліс.

Найкраще зберігати техніку в упорядкованому опалювальному гаражі. Якщо немає такої можливості, вона має бути під навісом.

Якщо потрібно зберігати на відкритому просторі, потрібно накрити машини тентом.

Повітропроводи двигунів повинні бути закриті пробками. Ремені мають бути ослаблені. Забарвлення слід оновити. Двигуни потрібно періодично прогрівати, щоб уникнути втрати еластичності ущільнювачів та дорогого ремонту. Якщо потреба у ремонтних роботах та заміні якихось деталей таки виникла, звертайтеся до нас. До сфери діяльності компанії KF Systems входить виробництво запчастин для сільгосптехніки. Тому вам не доведеться чекати доставки – всі необхідні деталі завжди є в наявності.