(096) 730-18-80

Відходи 1-4 класу небезпеки: їхні види та класифікація

Відходи 1-4 класу небезпеки: їхні види та класифікація

Усі відходи ділять на основні чотири класи небезпеки залежно від рівня загрози людині та довкіллю, яку вони несуть. Тому важливо розрізняти їх і вміти правильно поводитися з такими відходами, адже хто знає, можливо просто зараз у вас зберігається сміття першого рівня небезпеки. 

Розповідаємо, що належить до відходів 1 4 класу небезпеки та як визначити клас небезпеки відходів.

Класифікація відходів 1-4 класу небезпеки

Що таке відходи 1-4 класу небезпеки?

Небезпечні відходи — це сміття з однією або кількома небезпечними властивостями, такими як токсичність, інфекційність, радіоактивність, вибухонебезпечність й інші. Такі властивості руйнують навколишнє середовище і згубно впливають на життя та здоров'я людей і тварин. В Україні відходи класифікують за чотирма класами, що визначають ступінь їхнього негативного впливу та особливості утилізації.  

Розглянемо в деталях, усі класи небезпеки відходів.

Відходи 1 класу небезпеки

Такі відходи несуть найбільшу загрозу. Вони провокують важкі захворювання, такі як рак, генетичні мутації, або смерть людини за будь-якого контакту з ними. Це речовини надзвичайно високої небезпеки, які згубно впливають на природні екосистеми. Приклади сміття, які включає ця класифікація відходів:

  • отруйні хімічні відходи, які мають високу токсичну дію на організм людини й тварин. Наприклад, ртуть, свинець, кадмій тощо. Сюди зокрема належать ртутні термометри, конденсатори, трансформатори.
  •  бактеріальні й вірусні відходи, що містять інфекційні або патогенні мікроорганізми. Наприклад, відходи медичних установ, лабораторій, санітарно-епідеміологічних служб тощо.
  • радіоактивні відходи, які, зокрема, утворюються під час роботи з рентгенівським обладнанням, лабораторним дослідженням і ядерним паливом.

Відходи 2 класу небезпеки

Це сміття відносять до високонебезпечних речовин із помірною токсичністю, радіоактивністю, інфекційністю та іншими шкідливими властивостями. Такі відходи можуть заподіяти ушкодження середнього ступеня для здоров'я людини або тимчасово порушити функціонування природних систем у разі тривалого контакту з ними. До таких відходів належать:

  • експлозивні та горючі відходи, які за окремих умов можуть спровокувати пожежу або вибух. Наприклад, бензин, лакофарбова продукція, гас, газ, феєрверки, батарейки. Для окремих видів такого побутового сміття зручно використовувати спеціальні баки, наприклад, контейнер для використаних батарейок і утилізації ламп;
  • кислотні та лужні відходи, які спричиняють хімічні опіки або алергічні реакції, контактуючи зі шкірою чи слизовими оболонками. Наприклад, сірчана кислота, хлоридна кислота, луги, мийні засоби;
  • біологічні відходи, що містять органічну речовину або продукти її розкладання. Сюди зокрема належать тваринні екскременти й трупи тварин.

Відходи 3 класу небезпеки

Це помірно небезпечні відходи, які мають слабку токсичність, радіоактивність або інфекційність. Вони можуть спричинити слабке ушкодження здоров'я або незначне порушення функціонування природних систем у разі частого контакту з ними. Серед прикладів такого сміття:

  • окислювальні відходи, які можуть призвести до корозії металів або окислення органічних речовин. До них належить перекис водню, хлорати, нітрати й низка інших речовин;
  • сольові відходи, які погіршують якість ґрунту або води, наприклад соляна кислота, хлорид натрію, сода;
  • медичні відходи, які не містять інфекційних або патогенних мікроорганізмів: бинти, шприци, таблетки та інше.

Відходи 4 класу небезпеки

Найбезпечніший вид сміття, або малонебезпечні відходи, які не мають негативного впливу на навколишнє середовище і здоров'я людей за будь-яких умов їхнього збереження й застосування. Які відходи належать до 4 класу небезпеки:

  • паперове сміття, яке можна використовувати повторно: газети, журнали, книги тощо;
  • скляні відходи, які можна переплавляти на нові речі: пляшки, склянки, лампочки;
  • пластик і металеві відходи: пляшки, контейнери, банки, дроти, цвяхи та інші відходи, придатні для повторного використання.

Відходи 5 класу небезпеки

Окрім згаданої основної класифікації, загалом виділяють п'ять класів небезпеки відходів. Однак п'ятий не несе загрози і належить до безпечних відходів. Це органічне сміття, яке розкладається в природному середовищі.

Як правильно поводитися з відходами 1-4 класу небезпеки

Будь-який тип небезпечних відходів 1-4 класу вимагає окремих правил зберігання та заходів безпеки. Такі відходи краще максимально захистити від зовнішнього середовища, використовуючи окремі підземні сміттєві контейнери

Можна виділити основні принципи поводження зі сміттям, яке має 1-4 клас небезпеки відходів:

  • важливо розрізняти відходи 1-4 класу небезпеки, перелік сортувати за рівнями небезпеки та видами матеріалів в окремі баки для сміття;
  • зберігати надзвичайно небезпечні відходи потрібно в різних контейнерах і позначати їх додатковою інформацією про тип і склад сміття, кількість і дату утворення таких відходів;
  • передавати відходи спеціалізованим організаціям, які мають ліцензію на їхнє перероблення, утилізацію або знешкодження;
  • використовувати особисті засоби захисту (рукавички, маски, окуляри) під час контактування з відходами;
  • уникати контакту з відходами, що можуть викликати алергію, подразнення, опіки або отруєння;
  • не викидати відходи у звичайні сміттєві баки, каналізацію або в природне середовище — сьогодні є всі можливості для комфортного та безпечного сортування в окремі контейнери.

Відходи 1-4 класу небезпеки потребують особливого поводження, якого важливо дотримуватися, бо тільки так ми можемо зберегти наше довкілля і своє здоров'я.