(096) 730-18-80

ТКО та ТПВ: що це таке і в чому різниця

ТКО та ТПВ: що це таке і в чому різниця

Утилізація сміття передбачає цілий комплекс заходів, де потрібно використовувати спеціальне обладнання. Розшифровка ТПВ – одна з перших речей, які вивчають люди, які працюють у галузі утилізації відходів. Тут важливо не переплутати ТПВ та ТКО. Тверді побутові відходи (ТПВ) є харчові відходи, упаковки від продуктів, будівельне сміття, неїстівні фрагменти фруктів, овочів. ТПВ також поділяється на підкатегорії:

- синтетичні. Металеві, текстильні, пластикові та інші вироби штучного походження;

- біологічні. Сюди входять плоди рослин, рештки їжі, частини плодів.

Подібне сміття необхідно відправляти в урни для сортування відходів. Це виключить появу неприємних запахів, зробить переробку окремих типів відходів простіше. Рекомендується встановлення контейнерів біля будинків поблизу місць масового скупчення людей.

Поняття «побутове сміття»

Що стосується ТПВ більш конкретно? Побутове сміття – компоненти, що мають різний склад, властивості. З'являються такі відходи виключно внаслідок людської діяльності. Головна перевага біологічних відходів полягає у можливості їхнього розпаду з часом. Синтетичні відходи набагато небезпечніші – вони можуть шкодити довкіллю без правильної переробки.

До переліку ТПВ входять такі види сміття:

1. залишки текстилю, шкіри, гуми, металу, деревини;

2. побутова хімія, отруйні речовини, призначені для знищення шкідників;

3. медичні відходи;

4. вироби з пластику та скла;

5. фарби, лаки, інші гігієнічні, косметичні засоби;

6. паперові та картонні вироби;

7. добрива.

Додатково до списку твердих відходів входять старі електроприлади, елементи живлення, ртуть. Їх заборонено викидати на смітник - вони повинні перероблятися в особливому порядку. Комунально-побутові відходи піддаються декільком способам утилізації:

- спалювання;

- брикетування

- поховання на полігонах;

- компостування;

- переробки.

Кожен із перерахованих методів підходить для певного типу сміття. Наприклад, компостування є оптимальним варіантом органічних відходів. Спалювання неприпустимо більшість відходів штучного походження.

Яке сміття належить до твердих комунальних відходів?

ТКО - це все сміття, утворене в результаті діяльності людини, але до переліку також входять промислові товари, що втратили корисні властивості. Додатково цей перелік поповнюють вироби відходи, які виробляються юридичними особами, індивідуальними підприємцями. Список включає (але не обмежується) такі вироби:

- будівельні суміші, які були використані протягом дії терміну придатності;

- рідини для очищення різних поверхонь;

- ємності для зберігання палива, хімічних речовин, що використовуються на виробництві.

З цієї причини до переліку ТКО входять відходи, що виробляються у процесі виготовлення товарів різного призначення. ТКО та ТПВ виникають у результаті діяльності, не пов'язаної з виробництвом – наприклад, робота в офісі, від якої неминуче залишається багато зіпсованого паперу, канцелярського приладдя.

Різниця між ТПВ та ТКО

Розібравшись у тому, що входить у тверді комунальні відходи, можна визначити, у чому різниця між поняттями. Зараз будь-яке сміття можна назвати твердими комунальними відходами. Саме тому ТПВ є частиною ТКО. До того ж у документації сміття називається саме ТКО. Перший варіант визначення використовується в мовленні.

Зараз використовується саме термін ТКО як позначення сміття у квитанціях за вивіз та утилізацію. Саме тому можна зробити висновок, що різниця між ТПВ та ТКО нульова. Плутанина в термінології з часом відійде на задній план.

Компанія «KF Systems» пропонує склопластикові контейнери для сміття, які можна встановити на вулицях біля будинків, адміністративних будівель та інших об'єктів. Конструкції витримують будь-які типи ТКО, їх легко розвантажувати, очищати та переміщати одному чи двом людям. Це гарантує тривалий термін служби контейнера – потрібно лише вибрати оптимальну модель.