(096) 730-18-80

Проблема зі сміттям у великих містах України та як із цим боротися?

Проблема зі сміттям у великих містах України та як із цим боротися?

Проблема сміття в місті сьогодні актуальна для багатьох мегаполісів України, оскільки один житель країни виробляє понад 300 кг сміття, більша частина якого потрапляє на сміттєзвалища та сміття у центрі міста стає буденністю. Щорічний обсяг відходів, який потрапляє на полігони та сміттєзвалища обчислюється мільйонами тонн.

Прийняте зобов'язання сортувати всі відходи не дає належного результату, оскільки система майже не працює, і прибирання сміття в місті є одним із ключових питань.

Чому виникла проблема побутового сміття у містах?

З розвитком міської інфраструктури та кількості мешканців зростала кількість відходів. Ситуація різко погіршилася з появою пластмаси та синтетичних матеріалів, які мають тривалий період розкладання дуже тривалий і які завдають суттєвої шкоди навколишній флорі та фауні, будучи основною складовою проблеми побутового сміття у місті.

Не на користь покращення екології свідчить той факт, що багато виробників стимулюють споживачів купувати більше своїх товарів, що призводить до безконтрольного накопичення відходів.

Відходи, що накопичуються у навколишньому середовищі, можуть розпадатися багато років, у процесі чого виділяються шкідливі речовини, що завдають шкоди живим організмам. Частина пластикових та синтетичних відходів спалюється, що завдає величезної шкоди атмосфері, оскільки в процесі горіння виділяються шкідливі речовини, що руйнують озоновий шар та згубно діють як на тваринах, так і на людей. Тяжкі елементи, які піднімаються разом з димом в атмосферу, випадають згодом у вигляді кислотних дощів.

Ключовими факторами збільшення кількості сміття є:

- відсутність у необхідній кількості та необхідної якості сміттєвих контейнерів;

- немає чинного механізму сортування відходів та його централізованого збору;

- відсутність переробки сміття;

- безконтрольне споживання товарів, що призводить до накопичення відходів на звалищах у великій кількості.

Крім того, сміттєзвалища займають величезні території, які можна використовувати в раціональних цілях, у тому числі сільському господарстві, промисловості та інших цілях. Землі, на яких кілька років було звалище не підлягають рекультивації, оскільки в ґрунті накопичується шкідливі речовини, що перешкоджають зростанню рослин.

Як можна боротися із цим?

Займаючись вирішенням питання, як позбутися сміття у місті, слід зазначити, що сортування та переробка є одним із найбільш дієвих способів для боротьби з великою кількістю відходів. В Україні ідея роздільного збору сміття була присутня давно, а ухвалений закон про необхідність сортування сміття закріпив ці ініціативи. Сьогодні всі відходи потрібно переробляти та утилізувати, для цього мають бути передбачені баки для сміття у місті, склопластикові контейнери для сміття та відповідна інфраструктура.

Суть механізму сортування сміття у місті та його переробки полягає в тому, що всі відходи потрібно поділити на органічні та неорганічні. Перші утилізуються, або переробляються, компостуються. Другі – використовуються повторно, наприклад, картон, пластик чи скло.

Питання вторинної переробки сміття дедалі активніше розглядається на різних рівнях, розроблено державну стратегію поводження зі сміттям, що включає ключові аспекти:

- раціональне використання одноразової продукції, такої як посуд, пляшки тощо;

- обдумане придбання одягу та інших речей;

- відмова від поліетиленової одноразової продукції;

- сортувати органічні та неорганічні відходи, а також інші моменти.

Дотримуючись простих правил, можна зменшити кількість відходів у своєму місті, і проблема прибирання сміття у місті не стоятиме так гостро. Заходи, організовані на державному рівні мають важливе значення для поліпшення ситуації в цьому напрямку, баки для сортування відходів вчать городян правильно обходитися з відходами, проте головна відповідальність лежить на самих споживачах, їх бажанні зробити свій внесок у очищення місця свого проживання.