(096) 730-18-80

Правила утилізації батарейок, ламп, побутових приладів

Правила утилізації батарейок, ламп, побутових приладів

Одним із питань, що цікавлять громадян України, куди викидати батарейки, побутову техніку після завершення терміну експлуатації, безповоротного виходу з ладу. Це стосується і світлодіодних лампочок. Елементи живлення неприпустимо викидати в урну або відро для сміття через наявність елементів, які завдають шкоди ґрунту, воді під час розкладання. Компанія KF-Systems виробляє контейнери для різного сміття, куди входять всі перераховані вище категорії.

Чому важливо правильно утилізувати лампи, батарейки та домашню техніку

У кожному домогосподарстві постає питання, як правильно утилізувати лампочки, відпрацьовані елементи живлення, побутову техніку. Необхідно розібратися також у тому, які небезпеки несе ігнорування заходів із переробки:

  • наявність ртуті в економних лампочках ранніх поколінь. Небезпечний не сам метал, а його пари, що дають токсичний вплив на організм людини. Світлодіодні вироби не створюють великих проблем, але метал, пластик краще переробити. LED-елементи входять до категорії E-Waste (електронних відходів).
  • акумулятори накопичують заряд за допомогою кислоти. Самостійна утилізація кислоти з акумулятора несе шкоду шкірі, одягу в разі потрапляння матеріалу в зазначені місця. При розкладанні батарейок у навколишнє середовище викидається кадмій, нікель, свинець, луг.
  • холодоагент холодильників, кондиціонерів. Неприпустимим є викидання зазначених приладів на смітник через неминучий контакт фреону з ультрафіолетом. Їхня комбінація дає руйнівний ефект на атмосферу.

Правильна утилізація старої домашньої техніки, елементів живлення, ламп зберігає ресурси, навколишнє середовище.

Як правильно утилізувати лампочки

Елементи ілюмінації, що застосовуються в побуті, промисловості, медицині, сфері обслуговування, не можуть бути просто викинуті у звичайний контейнер. Багато виробів при порушенні герметичності корпусу випускають у ґрунт, підземні води, повітря важкі метали, ртуть. Правильна утилізація ламп і батарейок передбачає складання елементів у спеціальні контейнери, де унеможливлено витік токсичних матеріалів. Обов'язкова утилізація ламп такого типу:

  • люмінесцентні;
  • бактерицидні;
  • денного світла;
  • для застосування в соляріях;
  • LED-лампочки.

Спеціальна урна для ламп від KF-Systems допоможе правильно сортувати відходи. Для кожного типу передбачено окреме віконце.

Де утилізувати батарейки

Найчастіше можна спостерігати за тим, як після завершення терміну експлуатації людина просто викидає батарейки у відро для сміття, пакет. Для них аналогічно передбачені урни, звідки відпрацьовані елементи живлення вирушають на безпечну переробку, не забруднюючи ґрунт. Правила утилізації батарейок передбачають поділ елементів для подальшого вторинного використання.

Усі без винятку батарейки, АКБ повинні відправлятися у відповідний контейнер. Якщо ви помітили, що акумулятор телефону, ноутбука, іншого приладу почав надуватися, його також слід утилізувати. У містах завжди знайдеться місце, де утилізувати батарейки. Зазвичай магазини електроніки, супермаркети встановлюють спеціальні урни для їхнього збору. Такі урни можна замовити на kf-systems.com.ua 

Утилізація побутових приладів

Побутову техніку неприпустимо залишати на звалищі. Натомість варто скористатися послугами фахівців, які виконують розбирання приладів на компоненти. У старій техніці присутня невелика частка дорогоцінних металів, компоненти, які можна використовувати повторно (наприклад, мікросхеми, керамічні конденсатори, радіатори), "пересадити" в аналогічний прилад, який потребує запчастини. Утилізація побутових приладів рекомендується в разі, коли ви повністю переконалися в непридатності до ремонту.