(096) 730-18-80

Навіщо потрібно сортувати сміття?

Навіщо потрібно сортувати сміття?

Навіщо потрібно розділяти сміття?

Екологічний спосіб життя - сучасний тренд. Напевно, ви вже знаєте, як сортувати сміття, який накопичується в наших будинках в величезних кількостях. Дійсно, в результаті життєдіяльності людини з'являються паперові і пластикові відходи, які багато хто до цих пір змішують із залишками їжі і іншим розкладається сміттям. Також є залишки будівельних матеріалів, які також додаються в одну ємність з іншими видами. Ми викидаємо батарейки і лампочки, електронні прилади і багато іншого. Все це можна (і потрібно сортувати). І, звичайно, це стосується якихось заражених і отруйних речовин. З цією метою створені спеціальні контейнери для небезпечних відходів. Перехід до європейських стандартів означає приміщення різних видів відходів в спеціальні, призначені для цього баки.

Чому важливо сортувати сміття?

Дійсно, навіщо сортувати сміття, який все одно викидають? Так, викидають, але не весь. Дуже багато видів йдуть на переробку. Це призводить до цілого ряду стратегічних переваг:

1. Скорочується зростання звалищ. Практично кожен житель нашої країни знайомий з цією проблемою. І її потрібно вирішувати, в тому числі і у такий спосіб. При роздільному зборі 90% відходів йдуть не на звалище, а в переробку.

2. Економія ресурсів, що йдуть на виробництво нових товарів з первинної сировини. Економічний ефект поки ще не дуже виявлений через дорожнечу технологій переробки, але вчені працюють над цією проблемою.

3. Мінімізуються промислові відходи - при виробництві нових продуктів з вторсировини їх утворюється набагато менше - всього 5-20% від обсягу, створюваного при обробці первинної сировини. Це розливи нафти, шлак і т.п. Вони також надзвичайно шкідливі для природи і здоров'я людини.

4. Мінімізує шкоду для природи і здоров'я. Якщо розділяти сміття правильно, навіть кількість вже існуючих звалищ можна зменшити. Це дозволити скоротити природні викиди і відновити природну систему. А також відмовитися від спалювання і піролізу.

5. Економія на муніципальному рівні. На створення полігонів, вивезення відходів, спалювання та захоронення також витрачаються чималі кошти.

6. Для економіки країни роздільна утилізація сміття з його подальшою переробкою також дасть ряд плюсів: підтримка малого бізнесу і вітчизняного виробника, створення сотень робочих місць, податки від нових підприємств, що з'являються в результаті переробки добрива, тепло і електроенергія.

Як правильно розділяти сміття?

Розібравшись з тим, для чого сортують сміття, розглянемо, які види відходів бувають:

1. Пластик - пляшки, плівки, упаковки, коробочки, баночки і т.п. Для компактності порожні пляшки сплющують і акуратно складають разом.

2. Папір - картон, роздаткові матеріали, листівки, газети, буклети, упаковка і т.д.

3. Скло - бульбашки і флакони від духів, ампули, скляні пляшки. Посуд і жаропрочное скло переробляються окремо і в цю категорію не входять.

4. Металева упаковка - фольга, банки з-під фарби, кришки від консервації, цукеркові обгортки, консервні банки.

5. Органіка - залишки рослин, серветки, пакетики з чаєм, залишки їжі, інші продукти органічного походження.

6. Небезпечні відходи - залишки лакофарбової продукції, ліки, ртутні градусники і лампи, акумулятори та ін.

Що робити з відсортованих сміттям?

В європейських країнах сортування є обов'язком кожного жителя. Тут встановлюються різнокольорові вуличні баки:

1. синій - для паперу;

2. жовтий - для пластикових відходів;

3. зелений - для харчових залишків і інших видів.

Кожен житель вирішує сам, як ділити сміття перед винесенням з дому, але він спочатку повинен бути в різних пакетах. У нас поки триває процес освоєння цих технологій. Баки для роздільного сміття можна побачити тільки в великих містах. Але культура сортування впроваджується, і досить успішно. Встановлюються підземні контейнери для збору сміття, які мають багато переваг:

1. відсутність неприємних запахів;

2. зовнішня чистота;

3. економічна вигода і екологічність - кожна урна призначена для певного виду відходів;

4. вони не розносяться птахами і тваринами.

До того ж, ці вироби мають акуратний і естетичний вигляд навіть при активному користуванні.