(096) 730-18-80

Металеві перила для сходів, види і особливості монтажу

Металеві перила для сходів, види і особливості монтажу

При облаштуванні інтер'єру будь-якого типу доступні багато видів сходових перил. Вони є не просто функціональним елементом, а й естетично привабливою частиною, оформлення якої повинно відповідати загальному стилю. Якісні перила представляють собою не тільки огорожі, що забезпечують безпеку пересування по сходах. Вони фактично є основним декоративним елементом, якщо інтер'єр щодо порожній. Особливо це стосується адміністративних і офісних будівель.

Якісне проектування сталевих конструкцій прямо впливає на сприйняття інтер'єру, для якого призначені перила і сходи. Вибір власників різних об'єктів падає саме на металеві перила завдяки їх надійності, тривалим терміном експлуатації (близько 50 років і вище при правильному догляді). Також подібні види сходових огороджень стійкі до перепадів рівнів вологості, температури. Це актуально для будинків, де постійно відкриваються двері в будь-який час року. Доступні різні види сходових перил, що відрізняються візуальним оформленням. Металоконструкції можуть виготовлятися на замовлення з унікальним проектом.

З яких елементів складаються металеві перила для сходів?

Сходи, що знаходяться всередині будівлі, можуть бути максимально простими в плані виконання. Також вони спеціально виготовляються з застосуванням складних візерунків, які виділяють конструкції на тлі аналогів. При виборі дизайну слід бути максимально уважним, щоб перила гармонійно поєднувалися з інтер'єром і вписувалися в нього після ремонтних робіт через багато років. Перед тим як виконувати монтаж перил, слід вивчити, з яких елементів складається конструкція:

  1. поручні. Опора для людей - піднімаються, опускаються;
  2. планки (метал) - потрібні в процесі скріплення опор з поручнями;
  3. кронштейни. Потрібні в закріпленні до стін будівлі;
  4. стійки;
  5. подбалясінние планки. Установка проводиться на тятиву. Елементи використовуються для кріплення опор знизу;
  6. стійки, балясини. Кріплення, які є несучими елементами перил. Вони можуть оформлятися дизайнером для кращого сприйняття;
  7. заповнення. Монтаж виконується між стійок, перекриваючи простір між опорними конструкціями. Їх присутність гарантує безпеку ходьби по сходах.

При правильній експлуатації, відсутності перевантажень металеві перила не буде потрібно міняти багато років. Допускається установка перил на сходи, а також на балконах і інших об'єктах, де потрібно забезпечити безпеку людей від падіння з верхнього поверху (наприклад, торгово-розважальні центри, цехи, ганок приватного будинку).

Монтаж металевих перил можна виконати з такими наповнювачами:

  1. класичні. Використовують стійки з нахилом або строго прямі (можуть бути фігурними для оформлення);
  2. доповнені ригелями. Стійки з'єднуються горизонтальними планками, що розташовуються паралельно поручнів;
  3. суцільні панелі. Листи, що встановлюються між поручнями, ступенями;
  4. художні. Заповнення різними візерунками.

Види металевих сходових перил

Існують різні види перил, що відрізняються технічними характеристиками. При виборі перил слід визначитися з типом сплаву. Кожен з них має свої переваги і недоліки, розрізняються в плані догляду, сприйнятливості до зміни температурного режиму. Одним з найпоширеніших варіантів металу для перил є сталь. Монтаж поручнів з нержавіючої сталі дозволяє отримати кілька переваг:

  1. довговічність і стійкість без потреби в капітальному ремонті та використанні спеціальних засобів для догляду;
  2. висока якість конструкцій при вигідною вартості;
  3. можливість комбінування металу з деревом і склом для додання необхідного зовнішнього вигляду. Це стосується заповнення і поручнів, від яких стійкість практично не залежить.

Якщо вас цікавить максимально проста конструкція, то монтаж алюмінієвих перил стане оптимальним. Вони підходять офісним та адміністративних будівель, де переважає монотонний стиль через необхідність економії бюджету. Потрібно врахувати, що алюміній набагато м'якше інших варіантів, тому перила можна поламати або деформувати при неправильній експлуатації. Серед переваг даного варіанту перил можна виділити:

  1. простота збірки (самостійний монтаж можна виконати з мінімальною підготовкою);
  2. можливість вибору будь-якого кольору конструкції;
  3. природний блиск, який не потребує додаткової обробки;
  4. вигідна вартість;
  5. стійкість до утворення іржі.

Виробництво металевих огорож, включаючи перила, може виконуватися з чорних сплавів (чавуну). Їх можна застосовувати не тільки всередині будівель, але і зовні будівлі. Щоб конструкції служили максимально довго, потрібно просто стежити за їх станом. Переваги перил з чорних металів:

  1. допускається виготовлення конструкцій будь-якої форми;
  2. тривалість служби може перевищувати п'ятдесяти років. Щоб виключити виникнення іржі, зберегти зовнішній вигляд, потрібно раз в два або три роки підфарбовувати поверхню;
  3. кріплення перил до сходів здійснюється швидко завдяки випуску даних конструкцій за сегментами. Вони можуть скріплюватися між собою.

Для збільшення терміну служби можна використовувати спеціальні покриття, які захищають метал від передчасного руйнування. Це особливо актуально в період з мінливими температурними і погодними умовами. Ще однією альтернативою можуть бути латунні перила. Вони схожі за своїми характеристиками на алюмінієві завдяки мінімальній вазі, тривалого терміну служби і простоті догляду.

Також перила діляться на різновиди:

  1. збірні. У комплект входять деталі з алюмінію або сталі разом з кріпленням. Для забезпечення надійності і довговічності необхідна додаткова обробка або фарбування;
  2. зварні. Даний варіант виготовляється з чорних металів і сталі. Відрізняється можливістю виготовлення огорож з візерунками і стійкістю до зміни погодних умов;
  3. викувані. Виробництво проходить шляхом фігурної кування, що передбачає найбільший обсяг роботи. Даний варіант вимагає максимальних витрат не тільки через трудомісткість, а й через використання переважно унікальних проектів;
  4. литі. Застосовується латунь, чавун - вони вливаються в форми, додатково обробляються. Лиття дозволяє отримувати будь-які складні форми;
  5. штамповані. Основою для таких поручнів є заготовки, що дозволяють отримувати однакові конструкції навіть зі складними фігурами за набагато меншою вартістю, ніж із застосуванням ковки.

Доступні комбіновані варіанти, де метал використовувати буде лише підстава, а заповнення і перила - пластик, скло, дерево.

Особливості монтажу перил

Як кріпити перила для сходів правильно? Сходи можуть бути металевими, дерев'яними або бетонними. Це впливає на спосіб кріплення:

  1. метал. Використання зварювального апарату, болти;
  2. бетон. Кріплення металевих перил до бетонних сходах виконується шляхом зварювання - при наявності заставних металлопластін. Також використовуються хім. анкера;
  3. деревина. Шурупи або болти. Для цього потрібні металеві фланці, куди привариваются обгороджування стійки. Після цього конструкція прикручується.

З викованими перилами потрібно хім. анкер. Потрібно враховувати прохідність споруди, матеріал ступенів, щоб гарантувати безпеку для всіх.

Кріплення металевих перил до бетонних сходах

Для здійснення правильного монтажу перил, необхідно використання таких інструментів і матеріалів:

  1. електрозварювання;
  2. елементи кріплення;
  3. заставні пластини, до яких приварюється підставу.

Рекомендується залучати до роботи того, хто знає, як кріпити перила до бетонних сходах. У нього завжди є відповідні кошти. Інший варіант - застосування штирів або шпилькових з'єднання.

Як проходить монтаж перил з нержавіючої сталі?

Проходить монтаж перил з нержавіючої сталі в такому порядку:

  1. виконання розмітки статі і вертикальних поверхонь в місцях установки кріплень;
  2. установка опор із застосуванням перфоратора, анкерів;
  3. монтаж кріплення - з використанням анкерних болтів прикручуються перила;
  4. з'єднання всієї конструкції.

Як зробити монтаж кованих перил?

Буде потрібно пістолет (з рідкими цвяхами), рулетка, перфоратор. Як кріпити перила, зроблені методом кування? Все робиться так:

  1. підготовка місць для опор за допомогою перерахованих вище інструментів;
  2. установка в заздалегідь розмічені отвори штирів, які вже є на кованих перилах - потрібно швидко заповнити простір, де встановлені опори, за допомогою рідких цвяхів;
  3. зварювання сегментів, якщо вони вироблені окремо один від одного.

Рекомендується виконувати роботи з помічником (мінімум одним або двома).

Як відбувається установка алюмінієвих перил?

Процедура мало відрізняється від установки інших видів перегородок:

  1. виконання розмітки для балясин;
  2. фіксація анкерів;
  3. просвердлення двох отворів з різних сторін в кожній балясині для регулювання висоти перил;
  4. протягування фланців через верхній край;
  5. монтаж поручнів, закріплення саморізами.

Якщо цікавлять види перил для ганку, скористайтеся запропонованим варіантом. Його безпечно встановлювати з деревним, бетонним, цегляним підставою.

Як кріпити перила з чорного металу?

Процес також має багато спільного з роботою зі сталевими поручнями:

  1. виконання розмітки в місцях установки;
  2. просвердлення отворів там, де це потрібно;
  3. прикручування або виконання зварювальних робіт з балясинами;
  4. установка заповнення;
  5. закріплення поручнів.

Якщо конструкція не була пофарбована на виробництві, вона повинна бути покрита фарбою до або після завершення монтажу. Це дозволить продовжити термін експлуатації - виготовлення поручнів, як і виробництво промислових димових труб, виконується професіоналами з використанням точного обладнання, інструментів.