(096) 730-18-80

Класифікація медичних відходів та особливості їх утилізації

Класифікація медичних відходів та особливості їх утилізації

Серед проблем, на які слід звернути увагу звичайним громадянам та спеціалістам, є утилізація медичних відходів. Подібний тип сміття виникає у лікарнях, клініках та інших закладах, де є штатний медик. Відповідно до закону України «Про відходи», таке сміття не можна залишати на полігонах разом з іншими типами відходів. Причини такі:

- у смітті містяться небезпечні речовини для людини та навколишнього середовища;

- через відходи легко поширюються мікроорганізми, що становлять епідеміологічну загрозу, включаючи туберкульоз, гепатит, СНІД;

- є ризик попадання залишків препаратів через ґрунт у воду.

Медичні відходи – це вироби, матеріали, хімічні речовини, використані у медзакладах та побуті. До їх переліку входять шприци, біологічний та перев'язувальний матеріал, медичні інструменти, лабораторні відходи.

Ампули, таблетки та інші прострочені ліки повинні бути утилізовані за аналогічними правилами, що діють для електроніки. Урни для медичних відходів встановлюються на підприємствах, які виробляють медикаменти. У різні конструкції сортується сміття з метою поділу відходів на менш і більш небезпечні. Проблема в тому, що при регулярному викиданні на сміттєзвалище медикаментів у пробах води рано чи пізно можуть виявитися залишки різних типів ліків – очисні станції не призначені для очищення води від подібних речовин.

Класифікація небезпечних відходів

Існують різні класи мед. відходів, що враховуються під час утилізації. Це дозволяє правильно та безпечно розподілити вантажі на переробку.

Перелічені категорії відходів у медицині збираються персоналом установ на регулярній основі. Таке сміття не може змішуватися в жодному разі.

Правила та етапи утилізації медичних відходів

Правила утилізації медичних відходів в Україні передбачають, що сміття має зберігатися не більше доби у сміттєзбірниках. Після цього він повинен транспортуватися на місце тимчасового зберігання, яке контролюється лікарнею. Особливо небезпечні відходи мають бути збережені в окремій зоні, що маркується відповідним кольором. Доступ до неї повинен бути обмежений відповідно до правил установи та техніки безпеки. Як же здійснюється збирання та утилізація медичних відходів – алгоритм такий:

- безпосередній збір усередині медичних установ та фармацевтичних об'єктів;

- перевезення з первинних точок для тимчасового зберігання біля організацій, відповідальних за відповідні відходи;

- знезараження, знешкодження медичного сміття, якщо це можливо;

- вивіз із території організацій, де утворилися відходи;

- знищення, поховання окремо від побутового сміття.

Компанія KF Systems виробляє засоби для збору медичних відходів окремо один від одного. Також у каталозі є вкопані контейнери для сміття, завдяки яким відходи не розносяться вітром – вони відкриваються тільки за участю людини. Використання професійних контейнерів та урн дозволить зберігати стабільну санітарно-епідеміологічну обстановку.Відходи, що з'явилися в процесі використання радіоізотопів