(096) 730-18-80

Дезінфекція сміттєвих контейнерів: інструкція, засоби та правила санітарної обробки

Дезінфекція сміттєвих контейнерів: інструкція, засоби та правила санітарної обробки

Сміттєві контейнери, як невід'ємна частина побуту кожного з нас, крім функціональності й звичного комфорту, також — і потенційне джерело бактерій та неприємного запаху. Для того, щоб сміттєві баки були не тільки зручними в повсякденні, але й безпечними, їх важливо регулярно дезінфікувати. 

Хто має чистити баки й коли дезінфекція сміттєвих контейнерів вважається достатньою — розповідаємо. 

Навіщо потрібно дезінфікувати сміттєві контейнери?

Крім побутового комфорту, сміттєві контейнери варто розглядати і як можливе джерело поширення різноманітного бруду й бактерій. Саме тому важливо  підібрати контейнери КФ-СІСТЕМС з функціоналом для зручного очищення й завчасно подбати про дезінфекцію. 

Вона необхідна для:

  • знищення патогенів: у сміттєвих контейнерах накопичується велика кількість бактерій та вірусів, які загрожують здоров'ю. Вологість, тепло й органічні відходи створюють умови, за яких патогени швидко розмножуються. Дезінфекція знищує шкідливі мікроорганізми й вберігає від поширення хвороб, які передаються через контакт зі сміттям. Це особливо важливо в міських умовах, де щільність населення висока;
  • усунення неприємного запаху: смітники зазвичай неприємно пахнуть від розкладання органічних відходів, і цей запах поширюється вією територією поблизу контейнерів для відходів. Миття сміттєвих контейнерів засобами для дезінфекції його усуває;
  • ще одна причина, чому дезінфекція сміттєвих контейнерів це необхідність, — у тому, що чисті баки не приваблюють шкідників, таких як гризуни й комахи. А вони можуть бути переносниками захворювань. До речі, виготовлення сміттєвих контейнерів різної конфігурації враховує надійне збереження сміття від шкідників й мінімізує поширення неприємних запахів;
  • підтримання санітарних норм: крім того, дезінфекція сміттєвих контейнерів в Києві — обов'язкова вимога санітарних норм у межах громадських просторів.

Хто має стежити за сміттєвими контейнерами?

В Україні діють чітко визначені правила й норми, які регулюють не тільки розміщення, але й обслуговування сміттєвих контейнерів. 

Відповідальність за дезінфекцію баків для сміття лежить на:

  1. управляючих компаніях: якщо ваш будинок обслуговує управляюча компанія, вона відповідає за дезінфекцію сміттєвих контейнерів на прибудинковій території;
  2. приватних власниках будинків: якщо ви живете у приватному будинку, тоді за дезінфекцію власних сміттєвих контейнерів відповідаєте ви. Звісно, можна й укласти договір про дезінфекцію сміттєвих контейнерів з компаніями, які професійно цим займаються;
  3. підприємства й організації: різні установи також відповідають за дезінфекцію сміттєвих контейнерів, що розміщені на їхній території.

Як часто проводиться дезінфекція сміттєвих контейнерів?

Як і в багатьох країнах, в Україні не тільки розміщення, але й частоту дезінфекції сміттєвих контейнерів регулюють чіткі санітарні норми. За правилами СанПіН, дезінфекцію потрібно проводити регулярно, враховуючи кількість й інтенсивність використання контейнерів.

Наприклад, для контейнерних майданчиків з 5-10 баками миття контейнерів ТБО та дезінфекція потрібні не рідше ніж один раз на 10 днів за температури повітря вище 0°C. Тоді неприємні запахи не поширюватимуться, а ризик розповсюдження інфекцій, які зазвичай переносять від смітників комахи й тварини, знижується в рази.   

Загалом дезінфікувати баки для відходів варто не рідше одного разу на місяць: це мінімальна періодичність для чистоти й дотримання санітарних норм. Проте в спекотну погоду, а також якщо контейнери дуже забруднені, краще дезінфікувати їх частіше. 

У цьому плані підземні контейнери для сміття більш гігієнічні, адже вони захищені від вітру, дощу та снігу.  

Як відбувається дезінфекція контейнерів?

Дезінфекція зазвичай включає механічне очищення контейнерів. Це видалення залишків сміття й оброблення баків спеціалізованими засобами дезінфекції, що знищують бактерії, віруси й різні мікроорганізми.

Інструкція із санітарної обробки сміттєвих контейнерів:

  1. Перед тим, як мити сміттєві баки, підготуйте їх: вийміть та утилізуйте все сміття.
  2. Ретельно промийте сміттєвий контейнер водою з мийним засобом.
  3. Виберіть засіб для дезінфекції сміттєвих контейнерів: можна використовувати хлоровмісні препарати, четвертинні амонієві сполуки (ЧАС) чи інші засоби, дозволені для використання в Україні.
  4. Приготуйте розчин для дезінфекції: дотримуйтесь інструкції на пакованні засобу.
  5. Обробіть контейнер розчином: щіткою чи губкою нанесіть розчин на всі поверхні контейнера, включаючи дно, стінки та кришку.
  6. Залиште контейнер з нанесеним розчином на час, зазначений в інструкції до засобу.
  7. Ретельно промийте контейнер чистою водою.
  8. Висушіть контейнер на сонці або сухою ганчіркою.

Санітарні норми дезінфекції сміттєвих контейнерів

Санітарні норми для сміттєвих контейнерів встановлюють державні органи. Ці норми визначають, які саме засоби дезінфекції можна використовувати, як часто потрібно дезінфікувати контейнери для сміття та які вимоги до якості такої дезінфекції. Перелік таких норм можна знайти на офіційних сайтах державних органів санітарно-епідеміологічного нагляду.

Щоб їх дотримуватися, важливо мати чіткі й зрозумілі інструкції, а також регулярно моніторити й контролювати весь процес очищення й дезінфекції сміттєвих контейнерів.

Види препаратів для обробки сміттєвих баків

Санітарна обробка сміттєвих контейнерів включає використання різних  препаратів.

  • Хлоровмісні засоби — ефективні для дезінфекції, але вони можуть бути шкідливими для здоров'я, якщо не дотримуватися правил безпеки.
  • Четвертинні амонієві сполуки — безпечніші, ніж хлоровмісні засоби для дезінфекції. Вони ефективні проти більшості бактерій та вірусів.
  • Перекис водню — екологічно чистий засіб, що не має шкідливого впливу на здоров'я.
  • Застосування озонаторів ефективно знищує мікроорганізми, проте потребує спеціального обладнання. Озон має сильні окислювальні властивості, він проникає в стінки контейнера і знищує молекули запахів, ефективно очищуючи й дезінфікуючи їх.

Важливо вибирати знезражувальні засоби для обробки сміттєвих баків, які відповідають санітарним нормам і безпечні для здоров'я, а також стежити за рівнем забрудненості баків для сміття.