(096) 730-18-80

Чому важливо сортувати сміття?

Чому важливо сортувати сміття?

Якщо вже сама фраза "сортування сміття" викликає лінь і нудьгу, або ви відкладаєте сортування на потім, чекаєте нагоди чи кращого моменту, ця стаття може мотивувати та надихнути вас. Адже сортування сміття — це не лише про збереження довкілля, а й користь для себе. Яку саме? За мить дізнаєтеся.

Що таке сортування сміття

Для початку розберемося, навіщо сортувати сміття і взагалі, що таке сортування сміття. А щоб було веселіше, уявіть, що сортування сміття — це як гра в пазли. Ви маєте розкласти різні елементи за кольорами, властивостями та формами. Ви можете знайти найкраще місце для кожної деталі в окремих ємностях або контейнерах.

Так само працює і сортування сміття. Ви розділяєте відходи на різні категорії за їхнім складом, придатністю до переробки або утилізації. Наприклад, пластик, папір, скло, метал, органіка, небезпечні та інші відходи. Кожна категорія має свої особливості й вимоги до зберігання і перевезення. Також кожна категорія має і свою цінність для використання.

То для чого сортують сміття?

Для чого сортують сміття

За місяць ви продукуєте близько 8 кілограмів сміття. А тепер уявіть, як стрімко зростають обсяги звалищ, якщо його не сортувати. На сміттєзвалищах сміття розкладається дуже довго і виділяє шкідливі гази, такі як метан і вуглекислий газ. А це причина глобального потепління, забруднення повітря, ґрунту та поширення хвороб. Але ваше сміття може стати кращою альтернативою, ніж небезпечні бактерії або руйнівні мікрочастинки в природному середовищі.

Багато видів сміття можна використовувати як нову сировину або продукцію. Наприклад, пластик можна переробити на паковання, одяг або іграшки. А скло — на посуд чи прикраси. Так ви заощадите природні ресурси, витрачені для виробництва всіх цих речей з нуля, адже для цього знадобиться значно менше енергії та води, потрібних для видобутку й переробки сировини.

І приємний бонус від сортування — це різноманітні знижки та заробіток. Окремі компанії пропонують подарунки за певні види сміття, а багато центрів сортування платять гроші за вторсировину. Наприклад, Київвторресурси оплачує відсортовані відходи (можна отримати 600-700 гривень), і не тому, що це заохочення, а тому, що комерційна діяльність. Так ви не тільки допоможете екології, а й своєму гаманцю.

Що буде, якщо не сортувати сміття

Може здатися: навіщо розділяти сміття, адже одна викинута банка з-під напою чи одна батарейка — не така вже й велика різниця. Однак для виготовлення однієї алюмінієвої банки з нуля знадобиться стільки ж енергії, скільки споживає комп'ютер для тригодинної роботи. А якщо переробити одну таку банку — можна заощадити достатньо енергії для перегляду двогодинного фільму по телевізору.

Відомий факт, що лише одна батарейка здатна забруднити до 20 кубометрів ґрунту або 400 літрів води. Ось чому важливо збирати використані батарейки в контейнери для небезпечних відходів.

Уявіть, що буде, якщо не сортувати сміття і викидати такі банки та батарейки щодня, щомісяця, щороку. Усі ці відходи гниють на звалищах, забруднюють ґрунт і підземні води, вбивають екосистеми. Деяким відходам потрібно кілька сотень років для повного розкладання.

Які відходи можна здавати?

До основних видів вторинної сировини, яку можна здавати, належать:

  • папір і картон, з яких виготовляють новий папір, картонну упаковку, туалетний папір та інші паперові речі;
  • пластик (зокрема РЕТ, HDPE, LDPE, PP), з якого можна виготовити нові пластикові вироби — пляшки, контейнери, іграшки або меблі;
  • метал, який переробляють на будь-які нові металеві предмети;
  • скло — найчастіше придатне для нового скла або склокераміки;
  • текстиль, з якого виготовляють нові речі або ватин;
  • електроніка — з неї можна вилучити цінні метали, які знадобляться для нової електроніки;
  • батарейки та акумулятори, з яких отримують хімічні елементи для різних потреб;
  • органіка, яку можна використовувати як компост для збагачення ґрунту чи біогаз для вироблення енергії.

Як сортувати сміття

Однак будь-яка вторинна сировина не матиме жодної цінності, якщо неправильно сортувати відходи. Насамперед для цього потрібно виділити окремі урни для сортування сміття. Зазвичай, контейнери для роздільного збору сміття мають різний колір або позначення, щоб легше їх розрізняти. Наприклад:

  • синій — для паперу та картону;
  • жовтий — для пластику;
  • зелений — для скла;
  • червоний — для металу;
  • сірий — для змішаного сміття і неорганічних відходів;
  • коричневий — для органічних відходів;
  • чорний — для електроніки та батарейок.

Таке сортування сміття це один із найпоширеніших способів збирати відходи. Важливо дотримуватися правил сортування, які діють у вашому місті чи районі, та стежити за тим, щоб не забруднювати контейнери сміттям, що до них не належить.

Як підготувати сміття до здачі?

Перед тим, як здавати сміття для перероблення, потрібно його попередньо підготувати, адже це полегшить сам процес перероблення й зменшить об'єм сміття: 

  • папір і картон потрібно скласти, щоб вони не займали багато місця;
  • пластик треба промити та висушити, щоб прибрати залишки їжі чи напоїв. Також можна стиснути пляшки, щоб звільнити більше місця;
  • очистити від залишків їжі пластикові, скляні та металеві упаковки;
  • потрібно зняти етикетки та кришечки з пляшок і банок;
  • також важливо окремо сортувати лампи, ртутні термометри та інші небезпечні відходи в спеціальні контейнери.

Ну і, звісно, розділити сміття за типами: пластик, скло, метал, папір, органіка.

Центри сортування сміття в Україні

У нашій країні ще не так багато центрів сортування сміття, але їхня кількість поступово зростає. Наприклад, у Києві є понад десяток центрів, куди можна приносити пластик, скло, метал, папір і батарейки. Багато центрів для збору відходів на перероблення діють при міських радах та адміністраціях.

Окремі ініціативи, як-от "Україна без сміття" й "Батарейки, здавайтеся", проводять інформаційні кампанії щодо правильного сортування й переробки сміття, а також встановлюють зручні бокси для відходів у громадських місцях.

Крім того, популярні чат-боти та сервіси не лише допоможуть сортувати сміття, а й якісно організувати свій побут.

  • Бот “Україна без сміття” допомагає сортувати відходи та інформує про графік роботи сортувальних станцій;
  • “Сортуй” допоможе підготувати вторсировину до переробки та підкаже найближчі станції сортування;
  • @MotiWasteBot розповість усе про вторсировину та допоможе знайти найближчі пункти прийому сміття;
  • @SaveEcoBot моніторить інформацію про дозвільні документи підприємств із потенційно небезпечним виробництвом.

Ще роздумуєте, чи є сенс сортувати сміття? Як бачите, сортування відходів це не так вже й складно, а навіть цікаво і корисно. І головне — дуже важливо для планети й майбутнього.