(096) 730-18-80

Які види борін існують: пристрій та особливості застосування

Які види борін існують: пристрій та особливості застосування

Борона є одним із найпоширеніших інструментів для обробки землі, за допомогою якого можна розрівняти землю, попередити пересихання та видалити бур'яни. Боронуванням називається різновид обробки землі, при якій грунт розпушується, перемішується та вирівнюється.

Пристрій борони дозволяє проріджувати посіви, закладати добрива, підвищувати аерація ґрунту та зберігати вологу, що є ефективним та важливим етапом догляду за сільгосп культурами.

Види борін

Борони представлені у великій різноманітності і в залежності від типу будови робочих елементів розрізняють такі види дискових борін:

1. зубні. Рама гратчастого типу з прикріпленими зубами та, як правило, квадратним поперечним перетином. Робоча глибина може досягати 5-6 см, вони чудово імітують рельєф та використовуються навесні для збереження вологи. Класифікація зубних борін дозволяє їх використовувати у складі навісних інструментів різного типу, у тому числі плугів та культиваторів для остаточного оздоблення. Основним недоліком обладнання є необхідність попереднього очищення ґрунту від залишків рослинності;

2. пружинні. Рама представлена ​​у вигляді багаторядної конструкції, оснащеної робочими інструментами у вигляді довгих лозин відповідної товщини. Пружинна борона потрібна для герметизації ґрунту навесні та для різних оздоблень ґрунту. Відмінними характеристиками є те, що вони не вимогливі до залишків рослинності та можуть ефективно обробляти ґрунт на відносно високій швидкості;

3. сітчасті. Представлені у вигляді рами, на якій закріплене гнучке полотно, що є робочим інструментом, який безпосередньо обробляє землю. Можуть бути додатково оснащені зубами, які збільшують ефективність роботи. Як правило, найбільш ефективні при обробці пасовищ та луків

4. дискові. Найбільш поширений різновид інструменту. Дискові борони бувають дворядними, однорядними, хрестоподібними. Пристрій дискової борони полягає в наявності робочого органу, яким виступає диск з різними варіаціями профілю - розрізним, гладким або рифленим. Діаметр кожного диска може бути в межах 420-1000 мм, що впливає на глибину основної обробки. Моделі універсальні у застосуванні і можуть використовуватись як для поверхневої обробки до глибокої обробки;

5. ротаційні. Як робочого органу виступають диски різної форми та розмірів. Які кріпляться на одному валу. Вони застосовуються для різних видів культивацій, у тому числі двоходової та післясходової обробки. Ефективно впливають на глибину до 6 см., добре вичісують бур'яни та руйнують ґрунтову кірку.

Крім перерахованих вище, є ще менш поширені моделі інструментів, у тому числі ланцюгові, ножові, ручні борони та інші.

Як вибрати борону?

Різноманітні види борін припускають різні методи та умови обробки землі. Використання цього ефективного навісного інструменту дозволяє за відносно невисоку вартість суттєво підвищити врожайність на полі.

На ринку сьогодні представлені виробники запчастин для сільгосптехніки в Україні, такі як John Deere, Lemken, у тому числі дешевші вітчизняні компанії, найбільш відомими з яких є БДТ, БДМ, АДС.

Вибираючи відповідний варіант, враховуйте такі показники:

- ширина захвату та продуктивність. Залежно від розміру ділянки та потужності спецтехніки;

- розміри робочого інструменту. Залежить від необхідної глибини обробки та призначення;

- вартість.

При виборі необхідного обладнання слід враховувати, що сучасна борона повинна відповідати поставленим завданням та відповідати можливостям та потребам господарства. Необхідно визначити перелік завдань, для яких вона використовуватиметься: для поверхневої обробки, видалення бур'янів або глибокого дискування. Виходячи з цього, важливо звертати увагу на форму, діаметр робочого органу та способи кріплення його до основи.

Співпрацюючи з професійною компанією, можна без проблем та на вигідних умовах підібрати для себе найбільш оптимальний варіант, забезпечити якісний ремонт сільгосптехніки та тракторів та оснастити її всім необхідним.