(096) 730-18-80

Як заробити на смітті? Популярні способи як зі сміття зробити гроші

Як заробити на смітті? Популярні способи як зі сміття зробити гроші

Сміття буде завжди, а зі зростанням споживацького стилю життя — його об’єми тільки збільшуватимуться. І якщо сміття й так потрапляє на звалища, чому б не скористатися з цього на максимум й не заробити грошей на тому, що практично лежить під ногами.

Ми зібрали декілька привабливих варіантів того, як можна заробити на смітті й що вам для цього знадобиться.

Збір і здавання вторсировини

Перший і найпростіший спосіб заробити на смітті — це збирати й здавати вторсировину — те, що можна переробити й використати знову. Наприклад, макулатуру, скло, металобрухт, гуму, деревину чи пластик. За таке сміття ви можете отримати гроші в спеціальних пунктах приймання або у приватних компаніях, які займаються переробленням. Проте дотримуйтеся кількох правил:

  • не змішуйте різну вторсировину разом, бо це знизить її якість і ціну — відсортовуйте кожен вид сміття в окрему ємність для збору відходів;
  • очищайте сміття від бруду, етикеток чи кришок. Такі відходи коштують дорожче, ніж брудні;
  • досліджуйте ринок, шукайте тих, хто пропонує найвигіднішу ціну за вашу вторсировину. Також перевіряйте репутацію й відгуки про покупця, щоб не потрапити на шахраїв. 

Тож розгляньмо всі варіанти детальніше.

Макулатура

Мабуть, кращий приклад того, як заробити на смітті без вкладень. Старий папір, картон, журнали, книги, паковання від харчових продуктів легко знайти вдома, офісі, у сусідів або на смітниках. Найбільш цінується білий папір, глянцеві журнали, офсетний папір і картон. Найменш цінні — газети, кольоровий і вологий папір.

Старі книги, журнали, конверти, рахунки, нотатки й інші паперові речі зберігайте в сухих контейнерах чи коробках і періодично здавайте.

Де знайти такі відходи і як заробити гроші на смітті?

  • Збирайте макулатуру в родичів, друзів, сусідів чи знайомих. Попросіть їх не викидати паперове сміття, а віддавати вам.
  •  Поцікавтеся про макулатуру в школах, бібліотеках, офісах і магазинах. Домовтеся про регулярний збір непотрібного паперу.
  • Збирайте макулатуру на звалищах чи в сміттєвих контейнерах. Знаємо, спосіб — не з приємних і безпечних, та й там можна знайти багато цінного паперу, який люди викидають.

Скло

Найбільш цінне прозоре скло без етикеток і кришок. А найдешевше — кольорове, з домішками металу або пластику, а також розбите скло.

  • Не викидайте пляшки, банки, склянки, прості лампочки, а сортуйте і зберігайте їх у міцних стійких контейнерах.
  • Знайдіть місця, де можна безкоштовно чи за символічні гроші отримати скло, наприклад, магазини, ресторани, бари, кафе чи пункти приймання пляшок.
  • Подумайте про транспорт для перевезення скла. Це може бути автомобіль, причіп, мотоцикл або навіть велосипед.

Металобрухт

Старий металевий скарб, за який можна отримати найбільшу ціну серед усіх видів вторсировини, — це деталі від транспорту, кабелі, побутові металеві й інші речі.

  • Спробуйте збирати металобрухт на автозаправках, автосервісах, будмайданчиках, чи смітниках й здати сміття за гроші.
  • Також подбайте про транспорт, яким доправлятимете його: авто, причіп, підійде й двоколісний.

Гума

Гуму можна збирати з шин, камер, рукавичок, гумового взуття й інших старих гумових речей. Чим ціліша й чистіша гума — тим більше за неї заплатять.

  • Ви можете домовитися про забір гуми з автозаправками, автосервісами, шиномонтажними майстернями, чи пошукати її на звалищах й смітниках.

Деревина

Сюди підходить все: меблі, дошки, палети, ящики — деревина може бути різної якості, форми і розміру, та головне, щоб вона була сухою і не гнилою.

  • Ви можете запитати у своїх сусідів, чи не мають вони зайвих дерев’яних речей чи домовитися про збір з магазинами, складами чи адміністрацією сміттєзвалищ.

Пластик

Це дуже популярний і вигідний вид відходів, а отже — й суттєвий заробіток на смітті. Пляшки, паковання, іграшки, посуд можуть бути різної якості, форми й розміру, головне, щоб були чистими й без сторонніх домішок.

  • Найкраще збирати пластик в офісах, громадських закладах та у сусідів. Ну і на смітниках, але подбайте про власну безпеку.

Здача старої техніки

Інший спосіб заробітку на смітті — здавати стару техніку. До прикладу, телефони, комп'ютери, телевізори чи холодильники.

Як зі сміття зробити гроші? Стару техніку можна продавати онлайн чи на ринку або здавати на утилізацію, не безкоштовно, звісно. І якщо продаж такої техніки вартуватиме трохи часу й нервів, то здавати техніку на утилізацію в спеціальні пункти приймання або на заводи дещо простіше. За це вам заплатять менше грошей, але й не доведеться нічого робити, крім як, власне, доставити стару техніку до місця призначення.

Вивезення сміття

Один з найпростіших і найбільш поширених способів заробити на смітті — це вивозити його з місць накопичення: територій приватних будинків, квартир, офісів, магазинів, ресторанів чи готелів. Проте для цього вам знадобиться транспорт, спеціальні контейнери та дозвіл на перевезення відходів. Також потрібно укласти угоди з пунктами утилізації або перероблення сміття. Вивезення сміття — досить конкурентна сфера, тому не зайве подумати й про вигідні умови співпраці для своїх клієнтів. Наприклад, гнучкий графік чи спеціальні пропозиції. Тож на якому смітті можна заробити?

Будівельне сміття

Важкі й негабаритні відходи будівництва чи ремонту, куди належить цегла, бетон, камінь, дерево, метал, пластик, скло й інше сміття, потребують регулярного вивезення, а тому стануть хорошим джерелом доходу. Проте будiвельні відходи можуть мати рiзний склад i якiсть, й вам потрiбно буде розбирати його за категорiями й сортувати за матерiалами, а також заздалегідь з’ясувати, куди вивозити будівельне сміття, дотримуючись правил та екологічних норм.

Тверде побутове сміття

Все те, що ми викидаємо з наших домівок: папір, картон, пластик, скло, метал, тканина, органічні відходи і є ТВП — найбільш поширений вид сміття. Тверде побутове сміття можна вивозити з контейнерів біля будинків, або забирати в індивідуальних клієнтів. Таке сміття можна переробити або утилізувати, тому ви можете не тільки заробити на його вивезенні, але й на продажі. Для цього вам потрібно сортувати сміття за матеріалами і якістю, а також налагодити контакти з покупцями чи переробниками.

Роздільний збір сміття

Роздiльний збiр смiття можна органiзувати на рiвнi домогосподарств, громадських установ, пiдприємств або мунiципалiтетiв. Ви можете приймати таке сміття й транспортувати до місць перероблення чи утилізації. Для цього знадобиться спецiальна технiка й обладнання для сортування i компактування смiття, а також договори з переробниками або утилiзаторами.

Будь-який заробіток на смітті починається з роздільного збору і сортування, тож завжди варто подбати про компактні зручні й стійкі контейнери. Й хтозна, можливо ваші перші гроші зі сміття переростуть у потужний бізнес.