(096) 730-18-80

Як правильно утилізувати сміття

Як правильно утилізувати сміття

Протягом життя ми продукуємо різне сміття — органічне, неорганічне, будівельне, медичне, а також токсичне й небезпечне. 

Викидаючи відходи у спеціальні баки для сортування сміття, ми забезпечуємо їм ефективну утилізацію, бережемо довкілля і власне здоров'я. 

Як правильно утилізувати будівельне сміття

Будівельне сміття утворюється в процесі будівництва, реконструкції, ремонту або демонтажу будівель і споруд. Сюди належить бетон, цегла, цегляний пил, деревина, метал, пластик, скло та інші матеріали.

Перше правило утилізації будівельних відходів — правильне сортування сміття. Розділяйте його за типами матеріалів: бетон, цегла, дерево, метал, пластик та інші. Це полегшить його перероблення і вторинне використання. 

Багато будівельних матеріалів можна використовувати знову. Наприклад, цеглу та бетон можна подрібнити й використовувати для підготовки нових будівельних матеріалів.

Деяке будівельне сміття, наприклад пластикові й металеві деталі, можна переробити в сировину для виробництва нових речей.

Будівельне сміття, яке не підлягає переробленню, знищують — спалюють або дроблять на дрібні фракції й застосовують для підсипань і вирівнювання ґрунту.  

Окремі види будівельного сміття, особливо ті, що містять небезпечні речовини, потрібно доправити у спеціалізовані пункти приймання для безпечного вивезення сміття й утилізації.

Як утилізувати сміття ТПВ

Сміття ТПВ — це тверді побутові відходи, які накопичуються в результаті життєдіяльності людей, наприклад вживаний папір, залишки їжі, картон, пластик, метал, скло та інші матеріали.

ТПВ вивозять на сміттєзвалища або на полігон для сміття. На звалищах це сміття просто накопичується, а на полігонах його піддають спеціальній обробці, щоб зменшити обсяг і шкоду для навколишнього середовища. Проте найефективніше й найбільш екологічне рішення — це переробка відходів й застосування його як вторинна сировина.

Для цього такі відходи потрібно відсортувати на органічні (харчові, садові відходи) та неорганічні (папір, пластик, скло, метал, текстиль та інші категорії). Органічні відходи можна переробити у компост й використовувати в саду або городі, а папір, пластик, скло та метал — посортувати окремо і здати на перероблення для виробництва нових речей.

Як утилізувати медичні відходи

До медичних належать відходи лікарняного обладнання та відходи від лабораторних досліджень. 

Медичні відходи варто сортувати й збирати відразу ж, коли вони з’являються, в окремі  герметичні контейнери, та доправляти до спеціалізованих підприємств. 

Металеві інструменти, скло і пластикові медичні контейнери підлягають переробленню. Натомість інфіковані відходи, біологічний матеріал і відходи від хімічних речовин знищують, їх спалюють, піддають хімічній обробці або автоклавуванню.

Як утилізувати небезпечні відходи

До небезпечних належать відходи з токсичними речовинами, такими як ртуть, свинець, поліхлоровані біфеніли (ПХБ) та інші шкідливі для людей і навколишнього середовища  речовини. Небезпечні компоненти містяться  в побутових відходах — батарейках, люмінесцентних лампах, різній техніці, тому їх заборонено викидати у смітник.

Сортуйте небезпечні відходи за категоріями та упаковуйте відповідно до їхніх характеристик. Важливо використовувати герметичні контейнери для безпечного транспортування.

Небезпечні відходи можна здати до спеціальних пунктів приймання у містах або сконтактувати з екологічними ініціативами. Такі відходи переробляють для подальшого використання або ж захоронюють, якщо вони переробленню не підлягають.    

Екологічна ситуація настільки критична, що ми не можемо дозволити собі викидати все сміття в один смітник. 

  1. Сортуйте відходи у різні контейнери за типом сміття, адже тільки тоді можливе перероблення й ефективна утилізація сміття. 
  2. Не спалюйте відходи, а збирайте їх в герметичні контейнери, щоб шкідливі речовини не потрапили в довкілля. 
  3. Здавайте сміття для переробки у відповідні пункти приймання.

Пам’ятайте, що кожен регіон може мати свої правила і специфічні вимоги до утилізації різного типу сміття, які варто відстежувати.