(096) 730-18-80

Вплив пластиків на здоров'я

Вплив пластиків на здоров'я

Якби раптово зник увесь пластик, люди б помітили, що залишились практично без нічого. Ми звикли до пластмас, бо з ними комфортно й недорого. Та якими б привабливими й практичними не були властивості пластику, все ж не варто сприймати його настільки однозначно.  

Окремі дослідження показали, що деякі види пластику виділяють шкідливі речовини, які можуть потрапляти в організм із їжею, водою та навіть повітрям. 

Типи пластику та їх взаємодія з температурою та продуктами

Існує понад 100 різних типів пластику, їх класифікують за фізичними властивостями й хімічним складом. Проте не весь пластик однаково шкідливий для здоров'я.

Деякі типи пластику, такі як ПЕТ (поліетилентерефталат), з якого, крім всього іншого, виготовляють пляшки й упаковку для їжі, соусів, солодощів, вважаються відносно безпечними. Вони не виділяють шкідливих речовин за кімнатної температури, але можуть руйнувати свою структуру при нагріванні. 

То чи можна пластик в мікрохвильовку? І як тоді з офісними лоточками? Розігрівати у мікрохвильовці можна лише той пластик, який спеціально для цього призначений і має позначку "мікрохвильова безпека". Зазвичай такі контейнери та посуд виготовляють з поліпропілену (PP).

Інші типи пластику, такі як ПВХ (полівінілхлорид), — шкідливіші. У незначних кількостях вони можуть виділяти шкідливі речовини навіть при кімнатній температурі, а при нагріванні — ще більше. З такого пластику виготовляють вікна, труби, контейнери, меблі та різноманітні покриття. Кількість шкідливих речовин, які виділяє такий пластик, залежить від якості самого пластику й умов його зберігання.   

Ще трохи про «шкідливості» пластиків

Вплив хімічних сполук на довкілля і здоров’я людини — проблема сучасного світу, у якій пластик зайняв особливе місце. І воно цілком заслужене, адже до основних шкідливих речовин, які може виділяти пластик, належать такі, що впливають на важливі системи організму:

  1. Бісфенол А — хімічна речовина, що може порушувати роботу ендокринної системи. Вона міститься в таких видах пластику, як ПЕТ, ПВХ та епоксидні смоли.
  2. Фталати — це речовини, що викликають проблеми з репродуктивною системою. Містяться зокрема в пластику ПВХ та епоксидних смолах.
  3. Свинець — токсичний метал, який може стати причиною проблем з нервовою системою. Свинець може входити до складу такого пластику, як ПВХ.
  4. Кадмій — ще одна токсична металева речовина з пластику типу ПВХ, яка може загрожувати ниркам. 

Поради KF Systems

Різноманітні пластикові речі настільки глибоко проникли у щоденний побут, що ніхто й не усвідомлює їхньої присутності. Та щоб зменшити шкідливий вплив пластику на здоров'я, радимо дотримуватися низки порад.

  1. Використовуйте багаторазові сумки та пляшки. Це знизить накопичення нових пластикових речей у вашому побуті. 
  2. Читайте маркування на пакованнях. Шукайте упаковки з рециклованим пластиком або упаковку з позначкою BPA-free (без бісфенолу А).
  3. Не грійте продукти в пластиковому пакованні. Та якщо вам все ж таки доводиться — робіть це за низьких температур та на короткий час.
  4. Вибирайте продукти у скляній або металевій упаковці. Такі матеріали  безпечніші для здоров'я.
  5. Використовуйте окремі баки для сортування сміття та пластику, це зручно з компактними й місткими урнами KF Systems. Бо чим більше відсортованого й переробленого пластику для вторинного використання — тим менше пластику накопичується в довкіллі.

Пластик не належить до біорозкладних речовин, і його небезпека не лише в побуті. Мікрочасточки невідсортованого пластику зі сміттєвих звалищ і полігонів потрапляють у ґрунтові води, а з ними — до рослин і тварин, яких ми споживаємо. А це ще одна загроза, яку не варто ігнорувати.