(096) 730-18-80

Використання пластику в побуті

Використання пластику в побуті

Пластик оточує нас всюди. Він легкий, міцний, дешевий, гнучкий, стійкий до корозії та хімічних речовин, а тому такий популярний у різних галузях промисловості, торгівлі, харчуванні, в моді та будівництві. 

Естетика й функціональність, а також  повторне використання пластику роблять його ідеальним для створення різноманітних речей.

Сьогодні наша компанія, виробник обладнання KF Systems, зосередиться на використанні пластику в побуті, розглядаючи його роль та інновації, зокрема зазначаючи вплив на цей аспект нашого повсякденного життя.

Використання пластмас: найпоширеніші галузі

Широта використання пластику, здається, давно втратила свої межі. З допомогою тиску, температур чи хімічних реагентів, цим синтетичним і напівсинтетичним полімерам з нафтопродуктів можна надавати різних форм і текстур. Загалом пластмаси поділяють на термопластики й термореактивні. Перші можна переплавляти без зміни властивостей. Другі — при нагріванні тверднуть і не піддаються обробленню.

В автомобілебудуванні пластик замінює метал, зокрема у деталях кузова, салону й електроніки. Він зменшує вагу автомобіля, покращує аеродинаміку й збільшує безпеку та комфорт. Серед таких пластмас — поліпропілен, полікарбонат й ABS-пластик.

Пластик в електроніці використовують для корпусів, клавіатур, моніторів, принтерів, телефонів, комп'ютерних частин. Він захищає від ударів, вологи, статичної електрики та перегрівання. Це такі пластмаси, як поліетилен, полістирол, полівінілхлорид.

У галузі медицини з пластику виготовляють шприци, катетери, імплантати, протези, контактні лінзи та хірургічні інструменти. Пластик зручний і безпечний, адже має антибактеріальні й антиалергенні властивості, не окислюється та не подразнює шкіру. Приклади пластмас: поліпропілен-терефталат (ПЕТ) — один з найбільш перероблюваних пластиків, поліметилметакрилат (ПММА), політетрафторетилен (ПТФЕ).

З пластмаси виготовлені й різні побутові речі — пластикові контейнери, пакети, плівки, пляшки, іграшки, меблі, одяг, взуття та електронні пристрої.

Використання пластику у торгівлі

Пластмаси — легкий та економічно вигідний матеріал, з якого зручно виготовляти цінники, він герметичний і в ньому не псуються харчові продукти.

А тому пластикове пакування — найчастіший вибір у роздрібній торгівлі. Воно захищає продукцію від вологи, повітря, сонця та бруду. Його також легко адаптувати до різних форм і розмірів продуктів, зберігаючи функціональність й естетику для споживачів.

В пластмасових контейнерах перевозять і зберігають різні товари. Вони легкі й міцні, а тому ідеальні для їжі й інших продуктів.

Крім того, пластмасові матеріали використовують для створення стендів, вивісок та різноманітних  етикеток.

Пластмаси в харчовій промисловості та громадському харчуванні

Широке застосування пластмас й у харчовій промисловості, де інвентарю та посуду належить чи не найбільша частка. Вони стійкі до температурних перепадів, механічних навантажень і хімічних речовин. 

Пластиковий посуд легко мити й дезінфікувати, він ергономічний, функціональний та має естетичний вигляд. Як приклад пластикового інвентарю та посуду — форми для випічки, каструлі, ложки, виделки, ножі, тарілки, чашки, бокали та інше.

Пластмаси в індустрії моди: приклади пластмас та їх застосування

Дешевизна, міцність, гнучкість та різноманітність форм і кольорів пластмас знайшли застосунок також в індустрії моди у створенні зокрема оригінальних і креативних речей.

Наприклад, поліестер — один із найпоширеніших матеріалів для виготовлення одягу, який має “пластмасове походження”. Він стійкий до зносу, не мнеться, не вбирає вологу та легко фарбується.

До популярних волокон на основі пластмас належить і нейлон, акрил та латекс, а також ПВХ — для взуття, сумок, ременів і прикрас.

Для чого використовують пластмаси в будівництві?

Інша перевага пластмас — це їхня міцність та стійкість. Пластикові речі можуть витримувати високий тиск, удари, згинання та розтягування й тривалий час не потребують заміни чи ремонту, що зручно в будівельній галузі. 

Крім того, пластмаси знижують витрати на будівництво, тому з них виготовляють труби, панелі, покрівлю, ізоляцію, вікна, двері та меблі. До речі, найчастіше у будівництві використовують перероблений пластик.

Для чого використовується перероблений пластик?

Вторинне використання пластику — це спосіб врятувати екологію від пластмасових відходів, адже речі з переробленого пластику не поступаються якістю новим. Крім того, коштують вони дешевше, бо й затрати ресурсів та енергії на перероблення — нижчі.    

З переробленого пластику виготовляють кухонне приладдя, пляшки для побутової хімії, меблі, іграшки, будівельні та багато інших матеріалів. А тому так важливо відсортовувати пластик.  

Встановіть вдома та розподіляйте побутові відходи у баки для сортування сміття. Перевіряйте, чи мають вони позначку з номером у трикутнику, яка вказує на тип пластику та його можливість до перероблення. Найбільш поширені типи пластику, які можна переробляти, це №1 (ПЕТ), №2 (ПЕНД) та №4 (ПЕЛД).

Здавайте відсортований пластик у пункти приймання або скористайтеся спеціальними контейнерами, які розташовані у громадських місцях. Переконайтеся, що ваш пластик чистий та сухий перед здачею.

Купуйте продукти з переробленого пластику. Шукайте на етикетках або пакованнях позначку, що вказує на вміст переробленого пластику у продукті. Також ви можете знайти онлайн-інструкції або відео, які покажуть вам, як зробити щось цікаве з переробленого пластику вдома.