(096) 730-18-80

Ефективна утилізація скла та переробка бою скла

Ефективна утилізація скла та переробка бою скла

Виготовлене з натуральної сировини — піску, тисячоліттями скло супроводжує людство. За цей час воно трансформувалося від простих скляних намистин до вишуканих вітражів і сучасних оптичних волокон.

Сьогодні скло — один з найбільш універсальних матеріалів для різних сфер життя. Воно міцне, екологічне, довговічне й має свою естетику. Та що робити з використаним склом — непотрібним чи пошкодженим? Якою має бути утилізація віконного скла і чи всяке скло придатне для перероблення? Спробуємо розібратися.

Навіщо утилізувати скло?

Технічно скло — це кварцовий пісок або ж кремнезем, а тому воно на 100% придатне до перероблення й вторинного використання. Тож утилізація скла — це не тільки екологічна відповідальність, але й вигода.

Скло можна повторно переробляти безмежну кількість разів. Це означає, що з однієї тонни бою скла можна виготовити приблизно стільки ж нового скла без втрати якості. При цьому використання сировини, енергії й води, а також викид парникових газів — зменшується. Кожна тонна переробленого скла заощаджує близько 700 кг вуглекислого газу та 30% енергії.

Крім того, скло не розкладається у природному середовищі, а бите скло може стати й небезпечним для людей і тварин, якщо потрапить у ґрунт чи воду. Тож утилізація склобою вберігає від загромадження сміттєзвалищ і заощаджує природні ресурси — пісок, крейду, доломіт та інші мінерали, потрібні для його виробництва.

Куди можна утилізувати скло?

Щоб утилізувати скло, потрібно спочатку відсортувати його за кольором і типом в окремі ємності, виробник обладнання KF Systems пропонує для цього різні варіанти контейнерів. Зазвичай скло можна поділити на три основні кольори: прозоре, зелене, коричневе. Іноді також виділяють синє та інші.

Проте, окрім кольору, виокремлюють ще й скло різного типу: пляшкове, віконне, лабораторне, автомобільне, дзеркальне, кришталеве й інші. Різні типи скла мають різний склад і властивості, тому їх не можна змішувати під час сортування для перероблення.

Є різні способи утилізації скла: його можна віднести у спеціальні контейнери, здати у пункти приймання чи подарувати організаціям або людям, які можуть використати його повторно.

Спеціальні контейнери для скла зазвичай зеленого кольору й мають спеціальне маркування. Зокрема такі контейнери можна знайти на вулицях та у громадських закладах. А деякі пункти приймання навіть оплачують отримане скло, тому утилізація й переробка бою скла ще й вигідна.

Щоб знайти пункти приймання скла у своєму місті, можна скористатися інтерактивною мапою, або поцікавитися місцевими ініціативами чи пропозиціями самоврядування. При цьому важливо дотримуватися правил приймання скла: не викидати різне скло в один контейнер та не здавати брудне скло.

Як утилізувати віконне скло

Утилізація віконного скла має свої особливості й нюанси. Передусім, важливо розуміти, що не все віконне скло — однакове. Воно може бути одно-, дво- або трикамерним, матовим або прозорим, забарвленим чи безбарвним, армованим або неармованим, енергозберігальним або ж звичайним, з плоскою чи профільованою поверхнею.

Віконне скло виготовляють із додаванням різних речовин, таких як металеві оксиди, полімерна плівка чи срібловмісний шар в основному складі. Саме це й робить його непридатним для перероблення разом з іншими видами скла — пляшками чи банками. Якщо викинути віконне скло у контейнер до іншого скла, воно може пошкодити обладнання на переробному заводі й забруднити інше скло — а це погіршить його якість. Саме тому віконне скло потрібно сортувати окремо і здавати у спеціальні пункти приймання.

Яке скло не можна переробити

Не усе скло можна переробити та повторно використовувати. Деякі види скла мають особливий склад або структуру, що непридатна для плавлення й формування у нове скло. Тож утилізація битого скла з нерециклованими властивостями має свої особливості.

До такого скла належать:

  • керамічні тарілки, чашки, горщики. Керамічні скловироби мають високу температуру плавлення й не змішуються з іншими видами скла;
  • пірекс — це скло, яке витримує високі температури й перепади температур, воно має інший коефіцієнт розширення, ніж звичайне скло, і його не можна переробляти разом. Пірекс зокрема використовують для виготовлення лабораторного скла та автоламп;
  • кришталеве скло — містить свинець чи інші метали, що додають йому особливого блиску й прозорості. А тому його не можна переплавляти разом з іншим склом. Кришталеве скло використовують для виготовлення прикрас, світильників чи посуду;
  • дзеркала — це скло зі срібловмісним шаром на одній з поверхонь. Утилізація бою скла з такими характеристиками — це його перероблення у нові дзеркала, сонячні панелі та інші речі.

Як утилізують скло

Перед тим, як здати скло на утилізацію, потрібно відсортувати його за типами в окремі контейнери для відходів чи міцні ємності. Скло варто обережно розбити на меншi шматки й прибрати всi металевi рамки, гумовi ущiльнювачi та iншi домiшки.

Відсортоване й здане скло потрапляє на переробний завод, де воно проходить через низку процесів: дроблення, промивання, додаткове очищення, плавлення й формування нових виробів. З переробленого скла можна виготовляти різну продукцію: нове пляшкове скло, будівельні матеріали, меблеве скло чи прикраси й декоративні вироби.

Коли ми використовуємо скло знову, ми зменшуємо кількість сміття, яке потрапляє на смітник. Тож утилізація скла й переробка склобою важливі для чистого довкілля й збереження природних ресурсів.