(096) 730-18-80

Утилізація харчових відходів

Утилізація харчових відходів

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, що відбувається з залишками їжі після того, як вони потрапляють у смітник? Якщо про шкоду й правильну утилізацію різноманітних побутових відходів відомо більше, то про харчове сміття говорять не так часто. Адже багато хто думає, що викинута їжа розкладається й не несе ніякої шкоди. На жаль, більшість харчових відходів потрапляє на звалища зокрема стихійні, де вони виділяють метан. Дуже багато метану. А це — парниковий газ, потужніший за СО2.

Але що, якби ми могли перетворити ці відходи на щось корисне?

Тож у цьому блозі ми розповімо, чим особливий збір й утилізація харчових відходів й поділимося простими й ефективними способами утилізації, що допоможуть зменшити свій вуглецевий слід і заощадити гроші.

Навіщо утилізувати харчові відходи?

Харчові відходи це будь-яка їжа, яку ми більше не можемо або не хочемо їсти — від залишків обіду до зіпсованих фруктів чи овочів.

Щороку в світі на звалища потрапляє близько 1.3 мільярда тонн їжі, що еквівалентно викидам парникових газів від приблизно 300 мільйонів автомобілів на дорозі протягом одного року. Щоб розв'язати цю проблему, у багатьох країнах діє закон про утилізацію харчових відходів, що вимагає від підприємств і господарств правильно  утилізувати своє органічне сміття.

Коли ми утилізуємо харчові відходи, то зменшуємо кількість сміття, яке потрапляє на звалища, де воно виділяє шкідливі гази, такі як метан. Це також зберігає цінні ресурси, адже багато харчових відходів, як овочеві обрізки чи залишки фруктів,  можна переробити в компост — чудове добриво для рослин. А зниження використання хімічних добрив зберігає біорозмаїття й здоров'я ґрунтів. Тож переробка харчових відходів не лише допомагає планеті, а й економить гроші та покращує якість життя. Для комфортного сортування таких відходів є сучасні функціональні рішення, такі як підземні сміттєві контейнери України, що перешкоджають поширенню неприємного запаху й автоматично контролюють рівень заповненості. 

Що буде, якщо не утилізувати харчові відходи?

Якщо харчові відходи не утилізувати належним чином, це матиме глобальний вплив на  планету й здоров'я кожного з нас, адже шкода харчових відходів — це те, чого ми часто не усвідомлюємо. 

  • Зміна клімату

Харчові відходи, що розкладаються на звалищах, виділяють парниковий газ, метан, який провокує зміни клімату. Метан у 25 разів сильніший за вуглекислий газ, в утриманні тепла в атмосфері. А зміна клімату веде до екстремальних умов, таких як урагани, повені й посухи.

  • Забруднення довкілля

Харчові відходи на смітниках і звалищах забруднюють ґрунтові й поверхневі води, що шкодить водним екосистемам і зрештою здоров'ю людини. Крім того, харчові відходи приваблюють шкідників — комах і гризунів, які можуть переносити хвороби.

  • Марна трата ресурсів

Виробництво їжі потребує величезної кількості ресурсів — води, енергії, земельних площ. Наприклад, для виробництва одного кілограма яловичини потрібно близько 15 000 літрів води. Грамотний вивіз й утилізація харчових відходів мотивує до усвідомленого споживання. 

  • Економічні втрати

У всьому світі щорічно викидають їжу на суму близько 1 трильйона доларів. Ці гроші можна було б використовувати для інших цілей, таких як охорона здоров'я чи освіта.

То як утилізують харчові відходи?

Як проходить утилізація харчових відходів?

В Україні використовують різні способи утилізації харчових відходів, включаючи компостування, біогазові установки й переробку на корм для тварин.

Компостування — один із найпопулярніших методів утилізації, адже воно дає можливість отримати з органічних відходів цінне добриво для ґрунту. Така утилізація рослинних і харчових відходів — не тільки хороший спосіб для збагачення ґрунту корисними мікроелементами, він також зменшує потребу у використанні хімічних добрив.

Біогазові установки — ще один ефективний спосіб. Така утилізація харчових відходів перетворює органічну масу в біогаз, який можна використовувати як альтернативне джерело енергії. Це не тільки зменшує залежність від традиційних видів палива, але й знижує викиди парникових газів.

Також замість того, щоб викидати харчові відходи на звалища, з них можна виготовити цінний ресурс — корм для сільськогосподарських тварин.

Етапи утилізації харчових відходів

Правила утилізації харчових відходів включають декілька етапів, починаючи від сортування в окремі контейнери до переробки та компостування. Загалом можна виокремити такі етапи:

  1. Збір і сортування: харчові відходи збирають окремо від інших видів сміття й сортують за типом в окремий контейнер для утилізації харчових відходів.
  2. Переробка: можна застосувати один зі способів — компостування чи анаеробне перетворення харчових відходів на біогаз.
  3. Використання: компост можна успішно використовувати як добриво, а біогаз — як екологічно чисте джерело енергії.

Продукти, що підлягають утилізації

Більшість харчових відходів можна утилізовувати, включаючи овочі, фрукти, хліб, м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця, чайні пакетики й кавову гущу. Однак, деякі продукти, такі як масло або жир, потрібно утилізовувати окремо. Це пов'язано з тим, що їхня консистенція може перешкоджати процесам переробки.

Насамкінець, утилізація харчових відходів це важливий крок для захисту довкілля. Й ось кілька порад, як вже сьогодні почати використовувати такі відходи правильно.

  • Плануйте свої закупівлі й купуйте стільки їжі, скільки ви можете з'їсти.
  • Зберігайте їжу належним чином, щоб вона залишалася свіжою довше.
  • Використовуйте залишки їжі для приготування інших страв.
  • Віддайте надлишок їжі на благодійність або в притулок для безпритульних.
  • Сортуйте харчові залишки в окрему ємність для збору сміття.
  • Компостуйте відсортовану їжу, навіть якщо у вас зовсім маленька клумба під будинком, адже користі з цього буде значно більше.