(096) 730-18-80

Правила і норми розміщення сміттєвих контейнерів

Правила і норми розміщення сміттєвих контейнерів

Норми, правила і нормативи розміщення контейнерів для відходів

У всьому світі існують спеціальні норми установки сміттєвих баків біля житлових будинків; Україна не є винятком, і перед створенням ділянки для сміттєзбірників необхідно їх досконально вивчити. Межі таких ділянок регламентуються законодавчими актами. Якщо хоч один з пунктів спеціально розроблених правил порушений, жителі можуть написати скаргу, яка буде розглянута в обов'язковому порядку. 

Рекомендовані відстані розташування баків для сміття

Зона збору ТПВ повинна розміщуватися на відстані 20-100 м. Від житлового будинку.

Також існують окремі вимоги щодо віддаленості від різних об'єктів спеціального призначення і людних місць:

1. від установ охорони здоров'я - 50 м;

2. від скверів, дитячих / спортивних майданчиків, зон відпочинку, парків - не менше 20м;

3. розважальних комплексів і торгових точок - 30 м.

4. сміттєзбірник повинен встановлюватися на 4000 м².

При установці контейнерів підземного типу розмір санітарної зони може бути зменшений.

Чи не дозволяється розміщувати накопичувачі поблизу пішохідних доріжок, тротуарів, автомагістралей, на вузьких вулицях. Якщо на ділянці проводяться будівельні роботи, сміттєзбірник може розміщуватися тут тільки тимчасово, не більше доби.

Вирішуючи, на якій відстані від приватного будинку повинні стояти сміттєві баки, потрібно врахувати віддаленість від лісів, річок і природних заповідників - якщо поруч є ці об'єкти, потрібно узгодження з природоохоронними органами.

Також враховується відстань до автостради, ЖД-шляхів, електростанцій і вузлів розподілу газу.

Норми СанПіН на установку сміттєвих контейнерів

Санітарні норми розміщення сміттєвих контейнерів регламентуються СанПіН. Даний документ встановлює локалізацію баків і регулярність забору сміття.

Дотримуватися цих вимог потрібно обов'язково, оскільки розкладається сміття стає джерелом неприємних запахів, а також приваблює комах і бродячих тварин, які часто є рознощиками інфекцій. Це істотно погіршує епідемічну обстановку.

Щоб повністю ознайомитися з правилами та розібратися в них, потрібно вивчити СапПіН 42-128-4690-88. Тут описані санітарні норми розташування сміттєвих контейнерів на прибудинкових ділянках і в місцях з активною відвідуваністю. Місця для сміттєзбірників виділяються біля житлових будинків, парків, лікувально-санаторних установ, різних підприємств і точок торгівлі.

Нормативи по установці сміттєвих баків у дворах багатоповерхових будинків

Вибір ділянки, де передбачено розміщення сміттєвих контейнерів, здійснюється будівельною компанією. Це відповідальний захід, оскільки недотримання конкретних вимог може спричинити за собою порушення гігієнічних норм, пожежі та інші нещасні випадки. А віддаленість від будинку призводить до засмічення простору - не всі мешканці будуть доносити сміття до накопичувачів.

Ось основні вимоги до розташування таких зон:

1. Вибір місця узгоджується з органами, уповноваженими вирішувати питання місцевого значення, організацією, що займається довірчим управлінням, і власником нерухомості.

2. Відстань до парків, зон відпочинку, спортивних та інших майданчиків, житлових будинків повинно бути не менше 20 м. Найчастіше це вимога виконати не вдається через різні факторів. Тоді можна застосувати відстань 9 м. Оптимальним виходом в такому випадку є обладнання підземних контейнерів. Максимальна віддаленість від житлової нерухомості - 100 м. Кількість сміттєзбірників розраховується з урахуванням обсягу ТПВ і числа мешканців.

3. Як передбачають спеціально розроблені норми, розміщення сміттєвих контейнерів забезпечує зручний під'їзд до них.

4. На кожному майданчику повинна розміщуватись не більше 5 ємностей. Тут використовуються металеві або пластикові або склопластикові контейнери для сміття. В одному мікрорайоні можна встановлювати кілька таких майданчиків з індивідуальним огорожею - так наказують правила обладнання майданчиків під контейнери для сміття.

5. Біля під'їздів житлових будинків встановлюються вуличні урни, які також періодично спустошуються.

Для міських умов прекрасним вибором є розміщення під землею ємності, призначені для прийняття ТПВ. Вони не тільки дозволять вийти з положення при недостатньому просторі, але і зможуть полегшити ландшафт двору. До того ж, люки сучасних виробів робляться з таким діаметром, через який неможливість опустити всередину габаритний, який не підлягає такому збору сміття.

Відстань до дитячого майданчика

Згідно з вимогами СанПіН, поблизу дитячих майданчиків майданчики для збору ТПВ встановлювати не можна. Відстань має становити не менше 20 м.

Дистанція між пішохідними доріжками і місцем розташування баків вимірюється від її зовнішнього краю.

Відстань до громадських будівель

Норми розміщення сміттєвих контейнерів вимагають локалізації сміттєзбірників біля будівель з великими людським потоками на задніх дворах, без доступу до них сторонніх, але із забезпеченням зручного під'їзду спецтранспорту. При неможливості дотримати дистанцію 20 м, вона скорочується до 9 м.

Правила розташування контейнерів для сміття в приватному секторі, сільській місцевості та СМТ

Норми розміщення сміттєвих контейнерів в приватному секторі надає мешканцям можливість самостійного вибору місця розташування такого майданчика. Вона повинна розташовуватися на відстані 10-100 м. І бути огородженою з трьох сторін.

Також на відведених ділянках розміщують ємності для збору сміття в ГСК, СМТ і СНТ.

Правила, які встановлюють віддаленість від будинків, такі ж.