(096) 730-18-80

Підбір теплообмінника: як правильно вибрати

Підбір теплообмінника: як правильно вибрати

Як правильно вибрати теплообмінник?

Перед тим, як підібрати пластинчастий теплообмінник, споживач повинен визначитися з вихідними даними. Потім потрібно вибрати кілька постачальників і надати ці дані. На їх підставі кожен постачальник проводить розрахунок (для цього використовується спеціальне програмне забезпечення типу CAIRO PRO), визначає необхідні умови і підбирає відповідні цим вимогам моделі. Покупець вибирає ту пропозицію, яка визначає як найоптимальніше. Для цього він керується власними критеріями.

Можна, наприклад, вибирати тих постачальників, які мають власне виробництво пластинчастих теплообмінників. Вони відповідають за якість своєї продукції, гарантують відповідність заявленим характеристикам і т.д.

Деякі здійснюють вибір пластинчастого теплообмінника, виходячи виключно з ціни. Купуючи найдешевший виріб, можна зробити велику помилку. Обов'язково потрібно враховувати і такі чинники, як надійність і довговічність. А також дізнатися, з якою частотою необхідно проводити обслуговування. Сама по собі низька ціна може стати способом маніпуляції. Вам потрібно забезпечити комфортну і тривалу експлуатацію без втрати первинних експлуатаційних характеристик, а при купівлі дешевого вироби все може бути навпаки. Ознайомившись з цією статтею, ви дізнаєтеся, як вибрати теплообмінник, і на що варто звертати увагу при придбанні конкретної моделі.

Вибір матеріалу і товщини пластин

Собівартість пристрою безпосередньо залежить від товщини пластин - так зменшується витрата металу. А через зниженого ваги збільшується тепловіддача. Здавалося б, вибрати пластинчастий теплообмінник з такими даними - гарне рішення. Але є істотний мінус - він не прослужить довго. Чим тонше пластини, тим менше ресурс. Тому, оцінюючи пропозиції різних виробників, порівнюйте цей показник. Ось яку товщину рекомендують фахівці:

- для пристроїв менш Ду150 і тиск до 10 Бар - 0,4 мм;

- менше Ду150 і тиск від 10 Бар - 0,5 мм;

- більше Ду150 - від 0,6 мм.

Матеріал:

- для типових задач в чистому середовищі підійде нержавіюча сталь AISI 304;

- для роботи в умовах підвищеної вологості призначені вироби з сталь AISI 316 з додаванням молібдену і нікелю - так забезпечується більш висока корозійна стійкість;

- AISI 316 або титан застосовуються для оснащення пристроїв, призначених для експлуатації в середовищах з високим вмістом фтору або хлору, а також при високих температурах.

Тиск теплообмінників

Підбір теплообмінника для системи опалення грунтується також на робочому тиску. Цей параметр прямо пропорційний товщині пластин. Якщо замовник не вказує цей параметр в опитувальному аркуші, швидше за все йому запропонують більш дешевий варіант, щоб обійти конкурентів в ціновому сегменті. При заповненні параметрів обов'язково з'ясуйте величину робочого тиску в системі і вкажіть його.

Коефіцієнт теплопередачі

Як підібрати теплообмінник для ГВП, здатний на тривалу і ефективну роботу? Враховуйте коефіцієнт теплопередачі. Цей параметр показує, який обсяг теплоти здатне передати пристрій за певний проміжок часу з більш нагрітої в менш нагріту середу з різницею температур 1 К. Одиниця виміру - Вт / м.кв * К. Для розрахунку використовується спеціальна програма. На нього впливають такі чинники:

1. діаметр приєднувальних патрубків;

2. потужність апарату;

3. швидкість переміщення агентів;

4. та інші.

Чим вище коефіцієнт, тим ефективніше пристрій. Він обернено пропорційний кількості пластин. Цей фактор здешевлює собівартість. Як і швидкість руху агентів. Чим вона вища, тим активніше утворюються відкладення. І обслуговування потрібно проводити частіше. Таким чином, виникає протиріччя, яке вимагає вибору "золотої середини". Найкраще, перевірене практикою рішення - вибирати виріб з коефіцієнтом приблизно рівним 7000 Вт / м.кв. * К.

Запас

Стандартний запас поверхні - близько 10%. Згодом через зниження швидкості агентів, недогріву, забруднень на пластинах і інших чинників потужність знижується. Щоб це зменшення не стало критичним, необхідна підстраховка у вигляді запасу. Він не повинен бути нульовим.

Вибір теплообмінника для системи опалення з урахуванням втрати тиску

Якщо перевищити показник втрати тиску, можна знизити собівартість продукту. Це стає спокусою для постачальника. Слідкуйте за тим, щоб він не виходив за межі зазначених в опитувальному аркуші значень, оскільки цей показник є критичним. Звертайте увагу на це, вивчаючи пропозицію, що поступила.

Ми розповіли, як підібрати теплообмінник для опалення. Якщо ви шукаєте надійних постачальників, звертайтеся в компанію КФ-СИСТЕМС. У нас налагоджено виробництво промислового устаткування в Україні, в тому числі продукції для систем теплопостачання та ГВП.