(096) 730-18-80

Що таке ІТП?

Що таке ІТП?

При подачі тепла на багато об'єктів слід розібратися в тому, що таке ІТП. Дана абревіатура розшифровується як індивідуальний тепловий пункт. У ньому зосереджено обладнання для обігріву разом з технікою, що використовується в контролі, управлінні режимами споживання, розподілу обсягів і налаштування параметрів теплоносія. В даний комплекс входить обладнання для визначення працездатності системи з важливими функціями. Для обслуговування техніки операторам буде потрібно розібратися в тому, як працює ІТП.

Попереднє навчання дозволить забезпечити безпеку користування, максимально тривалий термін служби індивідуального теплопункту. Гаряче постачання, вентиляція, обігрів житлових будинків, об'єктів житлово-комунального господарства і промислових об'єктів проводиться саме з ІТП. Знаючи призначення індивідуального теплового пункту, принцип його роботи, особливості всіх класів обладнання, оператори зможуть реагувати на будь-які виникаючі ситуації під час його використання. Фахівці «KF Systems» виконують проектування індивідуальних теплових пунктів, як і виробництво виробів зі склопластику.

Комплектація теплових пунктів

Кожен ІТП користується своєю власною схемою підключення, підбирається з урахуванням особливостей джерела тепла. Сучасні індивідуальні теплові пункти це:

  1. опалювальний контур. Призначений він для утримування оптимального режиму, контрольованого завдяки наявності температурного датчика;
  2. контур постачання гарячої рідиною;
  3. пластинчасті теплообмінники (розбірні, паяні);
  4. насосна станція. Використовується з метою перекачування теплоносія за місцем призначення;
  5. вузол підготовки рідини;
  6. підсистема авторегулировки температури, обсягу води;
  7. регулятор теплового потоку, куди входить електронний регулятор з датчиками, і регулювальний клапан з електроприводом;
  8. елеваторний вузол. Використовується він для зниження температури перегрітої води до необхідної. Лише після цього теплоносій передається по трубах далі. Призначення елеваторного вузла в індивідуальному тепловому пункті включає в себе також змішування перегрітої і остигнула рідини з зворотної труби.

Стандартна потужність обладнання - близько 40 кВт, але можуть зустрічатися моделі до 2 МВт. Вони підходять для монтажу і експлуатації на великих об'єктах, а також подачі тепла відразу в кілька будинків. При виборі ІТП слід звертати увагу саме на потужність, якої повинно бути трохи з запасом при обслуговуванні одного або декількох невеликих об'єктів (наприклад, два або три приватні будинки). Все пов'язано з тимчасовими стрибками споживання тепла і гарячої води, а також з ККД, який ніколи не буває дорівнює 100%.

Вибір також слід робити з урахуванням поставлених цілей. Необхідно залучати фахівця, який визначить склад комплексу обладнання, проведе перевірку будівлі та вибере оптимальне розташування техніки, пояснить операторам, що таке підігрів ІТП. Особливо уважно слід здійснювати підбір автоматичної системи управління.

Призначення теплових пунктів

Розібравшись, що таке індивідуальний тепловий пункт, можна вивчити призначення відповідного обладнання. Основні завдання включають:

  1. облік використання теплоносія, енергії;
  2. відключення системи теплопостачання;
  3. захист системи постачання теплом від раптового перевищення допустимих параметрів теплоносія;
  4. настройка і відстеження параметрів води, що проходить по трубопроводу;
  5. розподіл рідини по трубах;
  6. перетворення типу теплоносія.

Мета експлуатації необхідно розглядати разом з перевагами індивідуальних теплових пунктів. Що таке ІТП в опаленні приватних і комерційних об'єктів:

  1. відсутність шуму під час роботи;
  2. відносно невеликі габарити техніки. Розміри залежать безпосередньо від використовуваної потужності. Пункт з навантаженням до 2 Гкал / год займе близько 30 квадратних метрів;
  3. економічність. В середньому витрати при використанні обладнання будуть нижче на 50%, а при правильному виборі режиму споживання енергії можна скоротити тепловтрати;
  4. враховуються індивідуальні потреби замовників. Фахівці KF Systems виконують проектування металевих конструкцій з урахуванням вимог правил безпеки, чинних стандартів.

У випадку з окремими теплопунктами можна забути, що таке обслуговування ІТП. Це все відбувається завдяки автоматизованому процесу. Простота складання і демонтажу обладнання дозволяє здійснювати профілактичні роботи або транспортувати техніку на нове місце при необхідності.

Види ІТП

Доступно два види індивідуальних теплових пунктів:

  1. незалежний. Даний варіант передбачає використання двоконтурного теплообмінника. Через контур котельні носій тепла переходить в теплообмінник, передаючи тепло в додатковий контур, який представляє собою домову опалювальну систему;
  2. залежний. У цій схемі передбачається передача води в контур безпосередньо з регуляцією температури завдяки змішуванню зі зворотним водою.

Переваги незалежного підключення:

  1. наявність захисту системи опалення від високого тиску на вводі теплових мереж джерела тепла;
  2. можливість створення оптимального гідравлічного режиму в контурі системи подачі тепла;
  3. забезпечення захисту всіх елементів обладнання від шламу, який надходить разом з відпрацьованим теплоносієм;
  4. немає ймовірності спустошення трубопроводу при низькому тиску.

Не слід забувати, що принцип роботи ІТП незалежного типу вимагає постійного електропостачання, інакше припиниться циркуляція води. Тому потрібно більш складна схема підключення, що враховує ймовірність раптового відключення електрики. Також слід виділити, що вартість обладнання буде вище приблизно удвічі в порівнянні з залежною системою. Переваги залежного типу обладнання:

  1. менша вартість блоку;
  2. простота настройки і запуску модуля;
  3. стабільність тиску всередині трубопроводу;
  4. наявність функції автоматичного програмного керування режимами роботи;
  5. при наявності ходового клапану можна подавати всередину системи теплоносій з температурою, що дорівнює аналогічному показнику теплоносія.

Є недоліки і у залежного типу системи. Перший - припинення циркуляції води при відключенні електрики, а інший полягає в ймовірності спустошення системи опалення при виконанні дренажу.

Принципи роботи індивідуального теплового пункту

Перед допуском до роботи співробітникам потрібно вивчити, що таке ІТП, і як працює обладнання. Через теплові мережі надходить енергія на теплові пункти від підприємств, що забезпечують нагрів комунікацій в будинках. Розвідні тепломережі здійснюють з'єднання ТП з одержувачами. Принципи роботи індивідуального теплового пункту передбачають, що магістральні тепломережі мають велику довжину для з'єднання джерела і самого ІТП. Важливими чинниками є:

  1. перед подачею рідини в існуючі мережі вона приводиться у відповідність усім нормам по жорсткості, вмісту заліза та кисню з метою мінімізації впливу корозії;
  2. розвідні трубопроводи відрізняються відносно невеликий протяжністю - до 0,5 км;
  3. холодна вода проходить через подаючий трубопровід до теплового пункту, де через насоси системи холодного водопостачання вона проходить далі;
  4. при використанні підігрівачів ГВС рідина передається в циркуляційний контур системи постачання гарячої води.

В результаті кінцевий споживач отримує теплу воду, яка буде циркулювати в трубах. Рідина постійно прогрівається за допомогою другого ступеня ГВП. Через постійного впливу води особлива увага приділяється при проектуванні внутрішніх стінках труб. Фахівці компанії «KF Systems» виготовляють ІТП, огорожі для балконів з металу та інші конструкції.

Вимоги до обладнання

Перед здачею техніки в користування необхідне отримання допуску. Документація оформляється органами енергетичного нагляду за наявності таких паперів:

  1. проект;
  2. техумови для приєднання;
  3. техпаспорт;
  4. довідки про можливість запуску облікової техніки, підписання договору (подача тепла);
  5. керівництва користувача, пожежної безпеки.

Знаючи принципи роботи автоматизованого індивідуального теплового пункту разом з особливостями будови обладнання, можна домогтися оптимальних показників при обігріві будь-якого типу приміщення. Площа повинна відповідати можливостям техніки.