(096) 730-18-80

5 ефективних методів боротьби зі сміттям

5 ефективних методів боротьби зі сміттям

Людина виробляє побутові відходи щодня, у результаті річні обсяги досягають показника 400 кг із перманентним збільшенням. Відповідно боротьба зі сміттям займає центральне місце в сучасному глобальному порядку. Щоб захистити живі організми від негативних наслідків накопичення відпрацьованих продуктів на звалищах, Європейські держави почали робити активні дії в цьому напрямку.

Одні країни запровадили систему штрафів за нехтування правилами утилізації (в Японії за «непривабливе сміття» можна сісти до в'язниці, а у Великій Британії заплатити відшкодування у розмірі 1000 фунтів). Інші вирішили, що ефективною боротьба з відходами стане лише шляхом заохочення відповідального споживання як у матеріальній, так і моральній формі (у Швеції поширений плоггінг — особливий вид спорту, що поєднує в собі біг підтюпцем зі збиранням непотрібних речей, розкиданих на околицях).

Проте слід розуміти, що довговічні звички виростають із рутинних операцій. Виходячи з цього факту, влада і вирішила замінити звичайні сміттєзбірні баки на спеціальні урни для сортування сміття. Розглянемо докладніше інші техніки, завдяки яким вдається знизити несприятливий вплив сміття на екологію.

1. Аналізуйте патерни власної споживчої поведінки

Статистика показує, що понад 70% відпрацьованого матеріалу складають поліетиленові пакети та багатошарові упаковки, що розкладаються на звалищах десятиліттями. Прямуючи в магазин, краще захопити з собою екосумку або ганчір'яні мішечки для продуктів, що продаються на вагу (фруктів, овочів, зелені, круп). Спочатку відмовитися від упакованої продукції буде складно, але Ви швидко перешикуєтеся і перестанете помічати колишній дискомфорт.

2. Прагніть мінімалізму

Головне завдання виробників полягає в тому, щоб збути власний товар та отримати виручку. Саме тому вони намагаються привернути увагу замовника різними способами, наприклад, вдаються до психологічних хитрощів — роблять пакувальний матеріал яскравим, красивим, епатажним. Щоб не набрати зайвих контейнерів і водночас не розтратити весь бюджет, складайте список покупок заздалегідь. Важливо вміти думати раціонально і не йти на поводу у забаганки. Як тільки Ви зрозумієте, що екологічна проблема утилізації відходів стосується особисто кожного, дотримуватись подібної рольової моделі буде нескладно.

3. Вибирайте ергономічну фасовку

Залежно від типу походження сміття у природі може зберігатися від кількох тижнів до півтора століття. Термін розкладання пластикової тари коливається від 90 до 100 років. Експерти екологи рекомендують вибирати упаковки, позначені маркуванням, яке свідчить про те, що ємність безпечна та підлягає переробці. Також врахуйте, що в коробці більшого розміру міститься менше обгортки на одиницю живильного продукту. Іншими словами, краще взяти дволітровий пакет соку, ніж дві скриньки по літру.

4. Не викидайте речі імпульсивно

Щоб боротьба з побутовими відходами виявилася не тільки результативною в результаті, а й цікавою в поточному часі, варто частіше звертатися до креативних прийомів та фантазії. Предмет, який на перший погляд відслужив свій цільовий термін, часто можна застосувати в іншій сфері. Так, одноразові пляшки нерідко використовують під розсаду або як декоративний елемент. З пошарпаного або порваного одягу за бажання також можна зробити цікаву композицію, гідну похвали.

5. Здавайте вторсировину

У багатьох покупців напрошується логічне питання, як боротися зі сміттям на вулицях, залишеним від молочної продукції, напоїв чи цукерок, тобто товарів, які не можна пускати у широкий обіг невпакованими? Вихід із ситуації дуже простий, він у вторинній переробці тетрапаків, склобою, пластикових ємностей тощо. Перш ніж віднести речі на утилізацію до спеціалізованих пунктів прийому, розфасуйте товари, які виробили власний ресурс, за групами будинку. Сьогодні вуличні урни, призначені для селективного збору покидьків, встановлюють повсюдно. Вони різняться за кольором, але зазвичай на додаток виробники позначають резервуари знаками, відповідними типу виробів під викид.

Людству належить виконати ще чимало роботи на екологічній ниві для того, щоб позитивні зміни стали хоч трохи помітними. Найбільша складність у тому, що очищення міста від сміття потребує колосальних спільних зусиль. Звичку забиратися та сортувати непридатні речі треба щеплювати з дитинства. Проте спроби впровадити ресайклінг у повсякденне життя середньостатистичної людини увінчаються провалом, якщо не подбати про технологічний бік справи.